UPOZORENJE HUB-a: Pojavile se lažne online nagradne igre. Evo zašto su opasne i kako ih prepoznati

Sve češće vam stižu sumnjivi e-mailovi?! Stručnjaci iz policije savjetuju kako se zaštititi
Foto: Pexels

Po društvenim mrežama sve češće se pojavljuju lažne nagradne igre, pa je Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila upozorenje građanima da s povećanim oprezom provjere vjerodostojnost organizatora online nagradnih igara.

“U posljednje vrijeme na stranicama društvenih mreža i internetskih portala, te putem e-mail-ova korisnika, pojavljuju se oglasi za lažne nagradne igre koji pozivaju potencijalne korisnike na sudjelovanje u nagradnim igrama ili ih obavještavaju o već osvojenoj nagradi. U većini slučajeva nagradne igre vezane su za osvajanje mobilnih uređaja, računala, brendirane robe i slično”, stoji u objavi HUB-a.

Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka i podataka o platnoj kartici potrebnih za registraciju, a nakon unosa podataka i prihvaćanja uvjeta nagradne igre, podaci se zloupotrebljavaju za neovlaštene transakcije.

Kako bi se zaštitili od prijevara i neželjenih troškova HUB građanima preporučuje:

  • prilikom objava o nagradnim igrama, provjerite vjerodostojnost izvora objave;
  • ne nasjedajte na nikakve nagradne igre u kojima se od vas traži da šaljete podatke o svojoj platnoj kartici, bankovnom računu, presliku osobne iskaznice ili drugih dokumenata;
  • na društvenim mrežama detaljno provjerite profil s kojeg se objavljuje nagradna igra;
  • nemojte sudjelovati u nagradnim igrama na internetskim stranicama koje nisu sigurne – ukoliko se stranica otvara s početnim slovima “http” umjesto “https”;
  • koristite sigurne načine povezivanja na internet (javne mreže mogu biti rizične).