Uoči Svjetskog dana glazbe: Evo kakav program će se odvijati u 6 hrvatskih gradova

U povodu Svjetskog dana glazbe koji se obilježava u nedjelju 21. lipnja u šest gradova diljem Hrvatske održat će se cjelodnevni glazbeno scenski programi u organizaciji Hrvatske glazbene unije.

parni_valjak_2

Više od 100 profesionalnih glazbenika, ali i amatera, nastupit će na javnim gradskim površinama i time podsjetiti posjetitelje svih generacija na važnost glazbe u svakodnevnom životu. Ulazi na sva događanja su besplatni.

Svjetski dan glazbe obilježava se s idejom da na jedan dan gradovi postanu zonom slobodne svirke te da glazbenici izađu na ulice u kvartovima i na trgovima te svojom svirkom slave glazbu. Na više lokacija u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Rijeci, Puli i Osijeku održavat će se besplatni koncerti, radionice i druge glazbene priredbe, a na brojnim manifestacijama nastupit će više od 100 vrsnih glazbenika između kojih su i Parni Valjak, Meritas, Boa, Davor Radolfi, Songkillers, Markiz, Adastra, Aerodrom, Radio Luksemburg, Auguste te Simfonijski orkestar HRT- a.

Priliku da pokažu svoj talent dobit će i brojni mladi kantautori i amaterski bendovi, a osim pop i rock žanrova, posjetitelji će imati priliku čuti i ciganski bend, udaraljkaše, jazz i blues glazbenike, swing i razna Kulturno umjetnička društva. Akustične svirke zavladat će ulicama i trgovima najvećih hrvatskih gradova koji će, svaki na svoj način, doprinijeti širenju univerzalne glazbene poruke te na najljepši i najveseliji način označati i početak ljeta.

U Zagrebu će tako besplatni koncerti i radionice biti organizirani na čak 10 lokacija dok će Osječani imati priliku uživati u posebnoj atrakciji – glazbenom tramvaju koji će se kretati cijelim gradom, a u njemu će se izmjenjivati razni izvođači.

Split je u Đardinu već najavio Svjetski dan glazbe zvucima klasične i filmske glazbe zahvaljujući orkestru Eskilstunas Ungdomssimfoniker iz švedskog grada Eskilstuna koji već tradicionalno gostuje u Splitu 21. lipnja.

Ove su godine nastupili su kao uvertira događanjima pod nazivom Nek se čuje Split, a skandinavski predstavnici česti su gosti Splita zahvaljujući i suradnji s Nevenom Benziom, direktorom turističke agencije Adriatic iz Splita.

Svjetski dan glazbe slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama pa čak i muzejima. Koncerti, radionice i druge vrste glazbenih priredbi organiziraju se s ciljem promocije raznih žanrova glazbe među svim naraštajima i podsjećanja koliko glazba uljepšava svakodnevnicu. Prvi Svjetski dan glazbe obilježen je u Parizu 1982. godine, a danas se održava u više od 460 gradova u preko 110 zemalja na svim kontinentima.

Hrvatska glazbena unija utemeljena je u rujnu 1992. godine, a ovu manifestaciju poklanja građanima već petu godinu za redom s namjerom da se nastavi i u budućnosti održi ta tradicija. Osim što promovira glazbu među građanima, HGU je i jedan od utemeljitelja hrvatske glazbene nagrade Porin koju stručno glasačko tijelo dodjeljuje profesionalnim glazbenicima za najznačajnija i najkvalitetnija postignuća u hrvatskoj glazbi.

Također brinu i o statusnim pitanjima glazbenika i afirmaciji hrvatske glazbene kulture u zemlji i svijetu.

Komentari