Uoči najavljenog vala hladnoće, Gradski ured najavio prijevoz i smještaj za zagrebačke beskućnike

Foto: Freepik

Zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom objavio je da se u ekstremnim zimskim uvjetima koji se očekuju narednih dana uvode dodatne usluge za osobe koje borave na otvorenom i nemaju drugi odgovarajući smještaj.

“Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb, Prihvatilištem za beskućnike i Ustanovom „Dobri dom“ Grada Zagreba skrbi za najsiromašnije sugrađane, beskućnike. Kako je najavljeno izrazito hladno vrijeme, a u cilju zaštite od hladnoće, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb, u razdoblju od 15.01. do 25.01.2021. organiziran je dodatni privremeni smještaj za osobe koje borave na otvorenom i nemaju mogućnost drugog odgovarajućeg smještaja”, stoji u priopćenju Gradskog ureda.

Odlazak na smještaj osigurava se organiziranim prijevozom – autobusom koji vozi sa zagrebačkog Glavnog kolodvora Zagreb u Prihvatilište Gradskog društva Crvenog križa Zagreb u Velikoj Kosnici.

Zasad je najavljen prijevoz od petka 15. siječnja do ponedjeljka 18. siječnja, a polazak autobusa je u 18.00 sati.

Osobe obuhvaćene smještajem za vrijeme ekstremnih zimskih uvjeta neće ostati bez prava koja ostvaruju u sustavu socijalne skrbi, odnosno pravo na zajamčenu minimalnu naknadu neće im se obustaviti.

Zbog trenutne epidemiološke situacije sve osobe koje dolaze na smještaj testirat će se na Covid 19 kako bi se širenje zaraze svelo na najmanju moguću mjeru, te iz tog razloga nije moguć svakodnevni odlazak i povratak u Prihvatilište za beskućnike.

Isto tako, u suradnji s Ustanovom “Dobri dom” Grada Zagreba, a kako bi se osigurao dodatni prostor za zaštitu od hladnoće za osobe bez primjerenog smještaja u razdoblju od 14. do 25. siječnja pruža se mogućnost boravka u prostorijama blagovaonice pučke kuhinje na lokaciji Branimirova 35, Zagreb.

U navedenom razdoblju boravak će biti omogućen u vremenu od 19,00 do 07,00 sati.

Redovni smještaj za beskućnike osiguran u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb i Caritasom Zagrebačke nadbiskupije te se sve osobe u potrebi za smještajem mogu obratiti nadležnom Centru za socijalnu skrb kako bi se pokrenuo postupak privremenog smještaja, napominje se u priopćenju Gradskog ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Komentari