Umro klavijaturist Doorsa Ray Manzarek

Ray Manzarek, klavijaturist i jedan od osnivača rok-grupe The Doors, umro je u 74. godini, objavio je njegov menadžer Tom Vitorino.

Manzarek je preminuo u njemačkom gradu Rosenheimu. Potvrđeno je da je bolovao od raka žuči.

Originalna postava Dorsa, u kojoj su bili još pjevač Jim Morrison, bubnjar John Densmore i gitarist Robby Krieger, bila je zajedno samo nekoliko godina i snimila šest studijskih albuma.

Raymond Daniel Manzarek je rođen u Chicagu 1939. godine. Jim Morrison i Manzarek osnovali su skupinu The Doors 1965. nakon susreta na plaži Venica u Los Angelesu 1965. godine. Grupa je ostala popularna decenijama poslije Morrisonove smrti 1971. godine, a neke njihove pjesme spadaju u klasična ostvarenja rok glazbe.

Za fanove ovog benda muzika The Doorsa simbolizirala je mračnu stranu Los Angelesa i ono što se, kako kažu, događa kada sunce zađe i fanovi Beach Boysa odu kući.

“Nije bilo klavijaturista na planetu koji bi bio prikladniji kao podrška stihovima Jima Morrisona. Ray, sa tobom sam bio muzički potpuno usklađen. Kao da smo bili jedan um, kao temelj za Robbyja i Jima iznad nas. Nedostajat će mi moj muzički brat”, izjavio je John Densmore.

Grupa The Doors primljena je u Rock and Roll kuću slavnih 1993. godine. Njihovi albumi često su ponovo izdavani, a režiser Oliver Stone snimio je 1991. godine film o ovoj grupi, u kojem je Val Killmer igrao Morrisona.