Umrla je Vera Zima, naša omiljena kazališna, filmska i TV glumica

Naša omiljena kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je jučer u Zagrebu u 68. godini.

Uz brojne nagrade, dobitnica je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo na području filma, Fabijan Šovagović za posebni glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji, piše HRT.

Mnogi su je zavoljeli zbog njenog vedrog osmijeha i pogleda, a posebice kroz seriju “Odmori se, zaslužio si” pa ćemo je pamtiti i kao našu zagrebačku Ružu Kosmički.

Vera Zima rođena je u Metkoviću 21. ožujka 1953. godine. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1978. Nastupala je u Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh te, između ostalog, u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Posebno se istaknula u Teatru&TD u “Baladama Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže u adaptaciji Rade Šerbedžije (1976.), lutkarsko-glumačkoj postavi “Hamleta” u režiji Zlatka Boureka (1982.) te u “Krčmarici” Petera Turrinija (1986.) u adaptaciji predloška Carla Goldonija.

Također je redovito nastupala u lutkarskom kazalištu i sinkronizirala animirane filmove.

Na filmu je debitirala ulogom u “Mećavi” (1977.), a potom nastupala je i u manjim i sporednim ulogama. Tako je nastupila u u filmu “Oprosti za kung fu” (2004.), za što je nagrađena nagradom “Zlatna arena” te u filmovima “Novinar” (1979.), “Blagajnica hoće ići na more” (2000.) i “Duga mračna noć” (2004.).

Tipski je glumila obične, svakidašnje, tople i prikriveno snažne žene (majke, kućanice, susjede, tetke i bake), a široku prepoznatljivost stekla je takvim televizijskim ulogama, posebno u sitcom-serijama “Luda kuća” i “Odmori se, zaslužio si”.