ULOVILI GA NA SREDNJACIMA: Počinio hrpu prekršaja, sud mu oduzeo auto i još mora u zatvor na 30 dana

Policija
Foto: MUP

Zagrebačka policija objavila je priopćenje u kojem opisuje nekoliko drastičnih slučajeva kršenja prometnih propisa, među kojima je i jedan koji je završio trajnim oduzimanjem vozila.

U petak, 19. studenoga 2021. oko 20.30 sati 31-godišnjak je upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Samoborskom cestom u smjeru zapada. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,61 g/kg. Po obavljenom nadzoru, vozač je uhićen, a po otriježnjenju prepraćen na nadležni sud gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 11.400 kuna.

Niti tri sata kasnije, 38-godišnjak je pod zabranom upravljao osobnim automobilom marke Opel Astra zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom ulice Srednjaci gdje je i zaustavljen od strane policijskih službenika.

Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno da je isteklo važenje prometne dozvole za vozilo, da vozač nije bio vezan sigurnosnim pojasom, da kod sebe ne posjeduje osobnu iskaznicu, dok je ponuđeni test na droge odbio. Po utvrđenom vozač je uhićen, a vozilo privremeno oduzeto zbog više pravomoćnih presuda zbog počinjenih prekršaja u prometu.

Na sudu, 38-godišnjak je proglašen krivim te kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od 30 dana, novčanom kaznom u iznosu od 950 kuna te mu je sud izrekao i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci, dok je predmetno vozilo s pripadajućim ključem oduzeto i postaje vlasništvo Republike Hrvatske.

Istog dana oko 23.40 sati, 52-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Jadranskom avenijom u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u krvi od 1,77 g/kg. Vozač je uhićen te je prepraćen na nadležni Prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna 10.000 kuna.

U subotu, 20. studenoga oko 5.40 sati na cesti A1 dionici Donja Zdenčina- Jastrebarsko, 56-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,00 g/kg.

U namjeri isključivanja s autoceste na izlaz Jastrebarsko, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama ceste te vremenskim prilikama, iz kojeg je razloga vozilom prešao preko neisprekidane uzdužne crte koja razdvaja desnu prometnu traku i prometnu traku za isključivanje s autoceste te je sletio vozilom s kolnika.

U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Vozač je uhićen te je prepraćen na nadležni sud, gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 11.500 kuna.

U nedjelju, 21. studenoga oko ponoći 24-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Avenijom Dubrovnik prije stjecanja prava na upravljanje. Vozač je uhićen te prepraćen na Prekršajni sud, gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.700 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri mjeseca.

Istoga dana, oko 11.15 sati, 72-godišnjak je upravljao osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka sjevernim kolnikom autoceste A3, od prometnog čvora Lučko prema prometnom čvoru Buzin kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera.

Vozač je uhićen te je prepraćen na nadležni sud gdje je proglašen krivim te mu je izrečena uvjetna kazna zatvora od deset dana.