Uigrani parovi pljačkaju nemoćne starce po Zagrebu, 89-godišnjoj ženi ukrali životnu ušteđevinu

Policija
Ilustracije | Foto: PU zagrebačka

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom i 46-godišnjakinjom zbog sumnje da su opljačkali 89-godišnju ženu.

Prema informacijama do kojih su došli policijski službenici s Črnomerca, 14. listopada 2019. godine oko podneva, 46-godišnjakinja je nazvala oštećenu 89-godišnjakinju, lažno se predstavivši kao zaposlenica banke.

Rekla će kako će na njezinu adresu doći drugi zaposlenik koji će preuzeti novčanice zbog provjere serijskih brojeva, a nakon čega će joj novčanice biti vraćene.

Nesretna starica u to povjerovala pa je osumnjičenog 48-godišnjaka, kad je došao na njezin kućni prag, pustila u dom. S obzirom na teško zdravstveno stanje oštećene, osumnjičeni je po ulasku sam došao do sobe u kojoj je oštećena ostavila novac, te ga otuđio, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 90.000 kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Gotovo identičan slučaj dogodio se i u rujnu.

Tada je za sada nepoznata ženska osoba telefonom kontaktirala oštećenu 90-godišnjakinju te joj se lažno predstavila kao zaposlenica banke navodeći da će na njenu adresu doći navodni kolega zaposlenik banke i zamijeniti krivotvorene novčanice koje oštećena ima u svom domu.

Krivotvorene novčanice, tada joj je rekla, zamijenit će za originalne novčanice strane valute.

Oštećena je povjerovala te je na 23. rujna 2019. godine na njen kućni prag doista i došao osumnjičeni 41-godišnjak i lažno joj se predstavio kao zaposlenik banke. Žena ga je pustila u stan te na njegov zahtjev predala novac s kojim se on udaljio.

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 38 000 kuna. Osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Osim lažnih službenika banke, nesretne starce pljačkaju i lažni medicinari.

Tako je u četvrtak, 14. studenoga oko 9 sati na Peščenici, u Racinovoj ulici, 90-godišnjak pustio u svoj dom, a nepoznatu žensku osobu koja je nudila medicinske usluge.

Nešto kasnije došla je i druga ženska osoba te su iskoristile nepažnju 90-godišnjaka i otuđile nekoliko desetaka tisuća kuna.

Komentari