UHVAĆEN LOPOV: Krao nakit, strojeve, građevinsku opremu… Ukradene stvari prodavao na internetu

Ilustracija | Foto: MUP

Zagrebačka policija uhitila je 39-godišnjaka koji se sumnjiči za počinjenje više različitih krađa.

“Sumnja se da se 39-godišnjak 11. ožujka 2023. godine oko 10 sati, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari kombi vozilom dovezao do kuće u Ulici Žuti breg u Zagrebu, kroz nezaključana balkonska vrata ušao u spavaću sobu te s noćnog ormarića otuđio dva prstena, ogrlicu i narukvicu. Nakon počinjene krađe, sumnja se, vozilom se udaljio te je dio nakita prodao u obližnjoj zlatarnici dok je ostatak nakita tijekom kriminalističkog istraživanja vraćen oštećenoj čime je ona djelomično obeštećena”, priopćila je PU zagrebačka.

Također se sumnja da je 39-godišnjak 29. ožujka 2023 godine oko 16.15 sati došao do ograđenog gradilišta u Garčinskoj ulici u Zagrebu, otvorio ogradu i ušao u prostor gradilišta, a potom otuđio pedeset metalnih podupirača i utovario ih u kombi vozilo kojim se prethodno dovezao na mjesto događaja. Nakon počinjenja kaznenog djela, točno neutvrđenog dana, osumnjičeni je putem oglasnika na društvenoj mreži oglasio podupirače na prodaju, a potom ih i prodao za određeni novčani iznos koji je potom zadržao za sebe.

Sumnja se da od namjere protupravnog prisvajanja nije odustao već se 11. travnja 2023. godine u večernjim satima, s tim ciljem, po prethodnom zajedničkom dogovoru zajedno s osumnjičenim 24-godišnjakom i trećom zasad nepoznatom osobom kombi vozilom dovezao do vjerskog objekta na Prilazu Svete Marije Anđeoske u Zagrebu. Nakon što su prišli nedovršenoj kripti koja se koristi kao spremište, obili su lokot na ulaznim vratima te otuđili jednu traktorsku i jednu samohodnu kosilicu. Od krađe tada nisu odustali već su prišli metalnom kontejneru, prikladnim predmetom provalili vrata, a zatim iz njega otuđili nekoliko stotina metara različitih kabela i žice, dvije torbe sa sportskom opremom, dva kompleta naplataka s pneumaticima te razni sitan alat i pribor, a potom se kombi vozilom dali u bijeg.

Sumnja se da su u istom sastavu, između 26. i 27. travnja 2023. godine, počinili još jednu krađu. Naime, i taj su se kombi vozilom dovezli do ograđenog prostora poduzeća u Ulici grada Gospića. Nakon što su prošli portirnicu poduzeća, dovezli su se do parkiranog priključnog vozila – prikolice marke „Humer“ na kojoj su se nalazile dvije motorne traktorske kosilice marke „TORO“, prikolicu priključili za svoje vozilo te se s otuđenim udaljili iz kruga poduzeća.

Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 38.000 eura.

Po provedenom kriminalističkom istraživanju 39-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu. Za 24-godišnjakom koji je trenutno nedostupan intenzivno se traga, a kriminalističko istraživanje se u cilju utvrđivanja identiteta trećeosumnjičene osobe nastavlja.