UHIĆENA DVOJICA RUSA: Doputovali u Hrvatsku kako bi uz pomoć računala praznili bankomate! Jedan su obili…

UHIĆENA DVOJICA RUSA: Doputovali u Hrvatsku kako bi uz pomoć računala praznili bankomate! Jedan su obili...
Foto: PU zagrebačka

Uhićena su dvojica Rusa osumnjičena da su oštetili bankomat s ciljem priključivanja elektronske naprave i krađe novca.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke, PNUSKOK-om, proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Ruske Federacije, starosti 21 i 22 godine zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela “zlouporaba naprava”, “oštećenje tuđe stvari” i “računalna prijevara” u pokušaju, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

UHIĆENA DVOJICA RUSA: Doputovali u Hrvatsku kako bi uz pomoć računala praznili bankomate! Jedan su obili...
Foto: PU zagrebačka

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni po prethodnom dogovoru, u različito vrijeme s jednim danom razlike i na različite načine došli na područje Republike Hrvatske, u Zagreb, gdje su odsjeli u hotelima na različitim adresama, nakon čega su unajmili osobno vozilo s kojim su 20. veljače 2020. godine u ranim jutarnjim satima dovezli se na područje Karlovca.

Tako su uporabom tjelesne snage i podesnog alata, kojega su prethodno nabavili i donijeli sa sobom, oštetili bankomat. Demontirali masku su, odnosno plastiku na gornjem dijelu bankomata iznad tipkovnice i tako napravili otvor koji se može pristupiti komunikacijskim žicama bankomata koje su pogodne za priključivanje elektronske naprave u namjeri da elektronskim putem daju nalog bankomatu za isplatu novca.

Nakon toga su se zbog nepoznatih razloga udaljili s mjesta počinjena kaznenih djela, ne otuđivši novac.

Temeljem naloga suda, obavljena je pretraga prostora gdje su boravili i vozila te su pronađeni predmetni prikladni za prikrivanje identiteta prilikom mogućih činjenja kaznenih djela.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Komentari