Ilustracija | Foto: Freepik

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su u suradnji s Upravom kriminalističke policije i Antiterorističkom jedinicom Lučko te u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, dovršili kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje 19 kaznenih djela “razbojništvo” od kojih je jedno ostalo u pokušaju.

“Sumnja se da je 33-godišnjak s unaprijed stvorenom namjerom pribavljanja nezakonite imovinske koristi od kraja veljače 2022. godine pa sve do početka veljače 2023. godine na području grada Zagreba, po uhodanom obrascu, počinio ukupno 18 razbojništava. Prilikom činjenja navedenih razbojništava osumnjičeni se nije obazirao na doba dana te bi maskiran dolazio do trgovina, poslovnica igara na sreću, pošti, ljekarni, banaka i poslovnica za promet novcem, u koje bi ulazio te uz prijetnju pištoljem od zaposlenika otuđivao novac”, priopćila je PU zagrebačka.

Nakon izrečenih prijetnji, zaštitarima bi oduzimao službeno oružje i odnosio ga sa sobom, a isto je činio i s novcem koji su mu predavali zaposlenici u strahu za vlastiti život.

Nakon počinjenih razbojništva 33-godišnjak bi se dao u bijeg, odnosno u šest je slučajeva pobjegao vozeći se na električnom romobilu s kojim se i dovezao, dok je u jednom slučaju pobjegao ništa ne otuđivši.

U srijedu, 8. veljače ove godine osumnjičeni je nešto prije 12 sati maskiran ušao u poslovnicu banke u Radničkoj cesti, gdje je također razoružao zaštitara te uz prijetnju pištoljem od zaposlenika zatražio novac koji mu je naposljetku i predan.

Osumnjičeni je tom prilikom uspio s plijenom pobjeći iz banke, ali su ga policijski službenici uhitili i doveli u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

U sklopu provedenog kriminalističkog istraživanja, na temelju naloga suda obavljena je pretraga stanova i drugih prostorija na području Peščenice i Maksimira, kao i dva osobna automobila s kojima se koristio te je tom prilikom pronađeno šest pištolja, odjevni predmeti i sredstva za maskiranje koje je koristio, romobil kojim se koristio i određeni novčani iznos.

Ukupna materijalna šteta nastala počinjenjem opisanih kaznenih djela iznosi oko 80.650 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće podnijeto nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.