UHIĆEN PROVALNIK: Pokradenu robu vrijednu 875.800 kuna skrivao u vikendici u koju je također provalio

Policija
Ilustracije | Foto: PU zagrebačka

Policajci iz Svetog Ivana Zeline dovršili kriminalističko istraživanje nad osobom za koju se sumnja da je dugogodišnji provalnik na područjima više uprava.

Riječ je 45-godišnjaku nad koji se sumnjiči za dva kaznena djela “nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”, deset kaznenih djela “teška krađa” te za kazneno djelo “narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora”.

Naime, sumnja se da je tijekom siječnja 2019. godine u Svetom Ivanu Zelini, za novčani iznos od 600 eura drugoj osobi neovlašteno prodao pištolj s dva spremnika za streljivo i ukupno 26 komada streljiva, iako je njihova prodaja kao i posjedovanje građanima dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje.

Isto se tako sumnja da je u zasad neutvrđenom vremenskom periodu nabavio jednu poluautomatsku pušku sa spremnikom i 10 komada streljiva koje je neovlašteno posjedovao u napuštenoj vikend kući državljanke Slovenije na području Svetog Ivana Zeline u koju je ranije provalio kako bi u njoj skrivao otuđene predmete.

Tijekom prosinca 2014. godine, listopada 2015. godine te srpnja i listopada 2018. godine, 45-godišnjak je na području Zagreba, Siska i Križevaca provalio u prostorije poduzeća nadležnog za gospodarenje državnim šumama i triju trgovina odakle je otuđivao motorne pile, motorne kosilice, trimere te druge razne vrste alata i opreme. Neke od ukradenih predmeta naknadno je prodavao drugim osobama.

Sumnja se i da je, najvjerojatnije tijekom 2018. godine, najkasnije do ožujka 2019. godine, u Svetom Ivanu Zelini provalio u vikend kuću državljanke Slovenije nakon čega je tu vikend kuću koristio za skrivanje ukradenih predmeta.

Foto: PU zagrebačka

Osumnjičeni je, sumnja se s još dvojicom zasad nepoznatih počinitelja, u prosincu 2019. godine na području Samobora poduzeća da bi potom otuđili 12 setova alata koje su zatim sakrili u vikend kući u Svetom Ivanu Zelini dok su dio otuđenih predmeta prodali.

Isto se tako sumnja da je u ožujku 2019. godine na Trešnjevci otuđio osobni automobil marke BMW đakovačkih registarskih oznaka koje je sakrio u garaži vikend kuće u Svetom Ivanu Zelini.

Tijekom 2019. godine osumnjičeni je, sumnja se, tijekom svibnja, listopada, studenog i prosinca počinio još ukupno četiri kaznena djela “teška krađa” i to na području Sesveta, Ludbrega i Zagreba gdje je, nakon što bi provalio u trgovine i skladišta, otuđio veće količine raznog alata i opreme.

Neke od otuđenih predmeta prodavao je drugim osobama. Nakon provale u trgovinu u Ludbregu ukradene je predmete stavio u teretno vozilo marke Citroen Jumper varaždinskih registarskih oznaka, u vlasništvu trgovačkog društva u čije je prostorije provalio te se s otuđenim predmetnima i vozilom udaljio s mjesta događaja. Otuđeno je vozilo naknadno pronađeno u prosincu 2019. godine na području Sesveta.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 875.800 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.