Ugasimo svjetla u 20.30 i obilježimo Sat za planet Zemlju

Svjetski raširena inicijativa Sat za planet Zemlju već osmu godinu za redom okuplja građane diljem planeta u zamisli da jednim satom mraka osvijestimo što nam sve donose posljedice klimatskih promjena. Ove godine svjetla će se gasiti 29. ožujka u 20.30 sati i svi su građani pozvani da se priključe inicijativi te na sat vremena ugase svjetla.

sat-za-zemlju

Simboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima. Akciju Sat za planet Zemlju pokreno je World Wide Fund for Nature – Svjetski fond za prirodu u Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. U samo nekoliko godina akcija je postala globalni projekt u kojem sudjeluje više od 7000 gradova iz čak 154 zemalja diljem svijeta.

Hrvatska se pridružila akciji 2009. godine ugasivši svjetla na zgradama  Hrvatskog narodnog kazališta, Pravnog fakulteta i Muzeja za umjetnost, da bi se već prošle godine u akciju uključilo čak 48  hrvatskih gradova. U Zagrebu je bila ugašena dekorativna rasvjeta na katedrali i Medvedgradu, u Dubrovniku su u mrak utonule Zidine i Stradun, Pula je ugasila svjetla na Areni, a Split cijelu Rivu.

Ugasite i vi rasvjetu na jedan sat u svojim domovima i tom malom gestom pokažite koliko vam je stalo do očuvanja našega planeta.

Komentari