Pod istragom policije udruga koja je prikupljala novac za liječenje male Nore Šitum

Hrabro_dijete_plavi_logo_d-900x900xAOpćinsko državno odvjetništvo naložilo je policiji da obavi izvide u udruzi Hrabro dijete.

„U povodu anonimnih podnesaka u kojima se izražava sumnja u nezakonitost poslovanja i nenamjensko korištenje sredstava u jednoj udruzi, Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu u lipnju 2013. godine naložilo je nadležnoj policijskoj postaji prikupljanje potrebnih obavijesti i obavljanje izvida u pravcu utvrđivanja obilježja nekog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. S obzirom na izjave sudionika jučer održane konferencije za novinare, nadležnoj policijskoj upravi upućena je dopuna zahtjeva izvida te zahtjev Ministarstvu financija i Ministarstvu uprave za obavljanje nadzora nad tom udrugom“ priopćeno je iz Općinskog državnog odvjetništva.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić ustvrdila je nakon optužbi roditelja djevojčice Nore Šitum na račun udruge Hrabro dijete da smo i „do sada bili svjedoci u ovakvim događanjima gdje pojedine strane u tom odnosu iskazuju nezadovoljstvo ili sumnju u načine ili organizaciju trošenja novca“.

„ To nije dobro ni u kom slučaju, šalje se loša poruka onima koji od srca daju pomoć za takve akcije. Postavlja se pitanje kontrolira li se novac i kako“ dodala je Jelavić.

Pomoćnik ministra financija Branko Šegon rekao je da je Ministarstvo vršilo dosta kontrola u neprofitnim organizacijama i udrugama. „Alarmantno stanje je da se dobrim dijelom netransparentno trošio i zloupotrebljavao novac. Što se tiče zadnjeg slučaja, mi nismo imali nikakve podneske koji bi ukazivali na nepravilnosti i zloupotrebe, no poslije ovih događanja jasna nam je poruka da moramo izvršiti financijski nadzor udruge da vidimo kako se trošio taj novac, to kreće od ponedjeljka“ najavio je Šegon.