UDAR NA KUĆNI BUDŽET: Za neka kućanstva odvoz otpada bit će tri puta skuplji!?

Čistoća - odvoz otpada
Foto: Zagreb.hr

Prijedlog novih cijena odvoza otpada koji je upućen je jučer u javno savjetovanje, a koji bi se trebao primjenjivati od 1. veljače 2020. godine, izazvao je burne reakcije.

U samom prijedlogu ne stoji koliku bi zapravo cijenu Zagrepčani trebali plaćati. Cijena bi se sastojala od fiksnog i varijabilnog dijela, a u prijedlogu je neveden samo fiksni dio koji bi trebao iznositi 68,5 kuna, no napravljeni su neki neslužbeni izračuni koji većinu građana neće oduševiti.

Tako portal 24 sata piše kako “prvi izračuni kažu da bi varijabilni dio u slučaju usvajanja fiksnog dijela od 68,57 kuna iznosio u prosjeku dodatne 42 kune”.

“Kad se to zbroji, dolazimo do prosječne cijene odvoza otpada od 110,50 kuna mjesečno. Sad, primjerice, građanin u stambenoj zgradi za stan od 40 četvornih metara plaća 36,25 kuna mjesečno. Prosječna cijena je dakle tri puta viša od one koju je dosad plaćao. Definitivno će poskupljenje osjetiti najviše oni u malim stanovima i samci, dok će onima u kućama poskupljenje biti manje”, piše 24 sata.

Taj podatak izazvao je nebrojene reakcije po društvenim mrežama, a protiv predloženih cijena pobunila se i gradska oporba.

“Pozivamo gradsku upravu i Holding da povuku ovakav sramotan prijedlog izmjene odluke i planirano poskupljenje, te konačno daju model gdje će svaki građanin Zagreba plaćati odvoz otpada onoliko koliko ga i stvara u svojem kućanstvu i ima mogućnost njegovog odvajanja!”, poručio je gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak, ističući da je riječ o novom haraču.

“Koja to ozbiljna analiza može predvidjeti da će, primjerice, jedan samac ili umirovljenici u malom stanu, morati platiti fiksni dio odvoza otpada u iznosu od 68,57 kuna, plus varijabilni dio, potpuno isto kao jedna četveročlana obitelj u kući od nekoliko stotina kvadrata?!”, pita HNS u priopćenju za javnost.

Komentari