U Zoološkom vrtu otvorena nova nastamba za lavove

Nakon što je lavlji čopor zagrebačkog Zoološkog vrta ojačan za novog člana, mladog lava Lea koji je nedavno stigao iz Subotice, danas je u Maksimiru upriličen još jedan važan događaj – otvorena je novouređena nastamba za lavove.

lav

Nastambe za afričke lavove “Lavlja stijena Kidepo” najveći kompleks izgrađen u Zoološkom vrtu od davne 1974. godine.

“Novom nastambom našim lavovima pružamo prostraniji i udobniji dom ali ih i još više približavamo našim posjetiteljima. Obilaskom nove nastambe, barem na kratko, uronit ćete u afrički svijet divljih mačaka”, objavili su ponosno iz Zoološkog vrta.

U sklopu nastambe smještena je i replika špiljskog lava starog 120 do 150 tisuća godina, a koji je postavljen u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom i Muzejom grada Crikvenice. Kosti špiljskog lava su nađene u jami “Vrtare Male“ pokraj Dramlja kod Crikvenice.

Osim lavovima, “Lavlja stijena Kidepo” bit će dom i drugim vrstama poput pećinara, ostrugastih kornjača, afričkih siktajućih ljutica, prugastoprsih mišoptica te običnih agama.

Inače, dosadašnji čopor činile su lavice Ayane i Nyote i stari lav Kongo koji je u svojim zlatnim godinama. Njemu je, naime, broji ih 18 godina, što odgovara starosti čovjeka od oko 70 godina i ne može se nositi s temperamentnim lavicama Ayane i Nyote što je razlog dolaska mladog mužjaka.