U Zagrebu zabilježena povećana koncentracija ozona! Osjetljive skupine ne bi trebale izlaziti

Ilustracija | Foto: Pixabay

Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša izvijestio je da je danas, 8. srpnja 2021., na mjernoj postaji Ksaverska cesta u Zagrebu ovlašteni ispitni laboratorij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) ustanovio prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon.

S obzirom na trenutne temperature i intenzitet sunčevog zračenja moguć je nastavak visokih koncentracija i prekoračenja u poslijepodnevnim satima, a pri sličnim ili istim vremenskim uvjetima i u narednim danima.

Pri takvom prekoračenju, osjetljive skupine populacije, u koje ubrajamo malu djecu, trudnice, starije građane, kronične respiratorne i plućne bolesnike te osobe trenutno slabog zdravlja, mogli bi osjećati simptome poput iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.

Radi predostrožnosti, mole se građani da slijede savjete i preporuke mjerodavnih tijela za javno zdravstvo te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju prilikom pojave prekoračenja praga obavješćivanja.

Preporuka je:

· da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno,

· ne otvarati prozore i ne koristiti mehaničku ventilaciju kojom se u radne prostorije ili prostorije za stanovanje ubacuje zrak,

· za kuhanje koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo,

· ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama,

· odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, popravke pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak,

· koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila,

· svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

Nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta očekuje se smanjenje koncentracija prizemnog ozona i prestanak prekoračenja praga obavješćivanja o čemu će građani biti obaviješteni priopćenjem na službenoj stranici Grada Zagreba.