U Zagrebu održana međunarodna konferencija posvećena proširenju EU na europski jugoistok

Tonino Picula
Foto: Mario Milošević

Druga međunarodna paneuropska konferencija u organizaciji Crnogorske paneuropske unije na temu Za Europu: Komuniciranje europskih integracija između država članica EU i država proširenja održana je 21. i 22. rujna u Zagrebu, u hotelu Palace.

Tema skupa bila je “Komuniciranje europskih integracija između država članica EU i država proširenja”.

Organizacija konferencije je podržana od strane Europske komisije kroz Jean Monnet Action projekat Komuniciranje Europe između paneuropskih društava (“Communicating Europe in Pan-European Societies” 2017-2019, CEPES project).

Sudionici konferencije bili su predstavnici organizacija, članica Međunarodne paneuropske unije, kao i predstavnici Europskog parlamenta, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, ambasade Crne Gore u Hrvatskoj, predstavnici crnogorskog parlamenta, te predstavnici civilnog sektora.

Zapaženo izlaganje među govornicima skupa imao je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu koji je u svom govoru naveo da se Europska unija nalazi u svojevrsnoj krizi identiteta izlaskom Velike Britanije iz Europske unije, a također i velikim migracijskim procesima koji su nastupili od 2016. godine i sa kojima se Europska unija teško nosi.

Velika nezaposlenost u nekim zemljama Europske unije i problemi sigurnosti koji su se javili s migracijskim valom izbjeglica, rezultirali su novim političkim odnosima u zemljama članicama pa su tako i neke, do jučer marginalne stranke, zauzele nove pozicije u parlamentima tih zemalja. Za očekivati je da će novi izbori za Europski parlament donijeti jednu novu sliku Europe. Kakva će ona biti teško je predvidjeti, ali jedno je sigurno, Europsku uniju nakon izbora očekuje jedan ozbiljan redizajn.

Franjo Topić
Foto: HKD Napredak

Prof. Franjo Topić, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH osvrnuo se na probleme neuravnoteženosti želja i mogućnosti, gdje mediji potrošačkom slikom društva stvaraju krivu percepciju kod ljudi, a za posljedicu imaju frustrirane i nezadovoljne građane. U svom govoru apelirao je na dužnosnike Europske unija da ubrzaju prijem Bosne i Hercegovine u članstvo EU.

Sličnog je mišljenja i  akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije koji je rekao da Bosna i Hercegovina ima ozbiljne probleme, stavljajući naglasak na dvoentitetsko uređenje zemlje- Apelirao je da se sa uključivanjem BiH u Europsku uniju treba požuriti jer postoje i drugi „igrači“ na globalnoj političkoj sceni koji preko Bosne i Hercegovine žele ostvariti svoje interese. Čestitao je predstavnicima Crne Gore i naveo ih kao primjer zemlje u jugo-istočnoj Europi koja ubrzano ispunjava zahtjeve za prijem u članstvo u Europskoj uniji. Osvrnuo se i na dobru dugogodišnju povijesno-kulturnu vezu naroda Hrvatske i Crne Gore, pa tako i izbor Zagreba za mjesto održavanja konferencije u organizaciji Crnogorske paneuropske unije nije bio slučajan.

Franjo Topić
Foto: Mario Milošević

I ostali sudionici konferencije iznijeli su svoja mišljenja vezana za bolju komunikaciju zemalja EU i zemalja proširenja među kojima su bili: Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne paneuropske unije,  prof. dr. Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske paneuropske unije koja je do 2010. godine obnašala i dužnost dopredsjednice za europske integracije u Vladi Crne Gore, Boro Vučinić, ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Pavo Barišić, generalni sekretar Međunarodne paneuropske unije, te Adrijan Vuksanović, zastupnik u parlamentu Crne Gore, kao i članovi bosansko-hercegovačke delegacije: Haris Ćutahija, vršitelj dužnosti predsjednika Paneuropske unije BiH, Senad Dorić, generalni sekretar Paneuropske unije BiH, te Dario Plavčić, predsjednik mladih Paneuropske unije BiH.

Svi oni bili su jedinstveni u mišljenju da proces integracije zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju treba ubrzati jer se jedino na taj način mogu ozbiljno rješavati gospodarski problemi i problemi sigurnosti europskih granica sa kojima je danas suočena Europska unija. (Mario Milošević)

Komentari