U Zagrebu održan simpozij o Enveru Čolakoviću

U Društvu hrvatskih književnika (DHK) održao se Međunarodni znanstveni simpozij povodom 100 godina od rođenja književnika Envera Čolakovića pod pokroviteljstvom ministarstava kulture Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

simpozij-dhk-630
Znanstveni simpozij pod nazivom “Trajni književni znamen Envera Čolakovića” organizirali su Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske “Preporod” DHK i Bosansko filološko društvo iz Sarajeva, a medijski pokrovitelj, časopis “Behar”, sve će radove sudionika ovoga simpozija objaviti u svojem narednom tematskom izdanju.
Na simpoziju je nazočio ministar kulture i sporta BiH Samir Kaplan, predsjednik DHK Božidar Petrač i predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske “Preporod” Senad Nanić. Božidar Petrač u uvodnom je predavanju iznio najvažnije biografske podatke vezane uz Envera Čolakovića koji je Bošnjak rođen u Mađarskoj, a velik dio svoj radnog vijeka proveo je u Hrvatskoj. Petrač je naglasio potrebu pravilnog vrednovanja Čolakovićeve književne ostavštine spomenuvši inicijativu da se ulica u Zagrebu nazove njegovim imenom.
Ministar Salmir Kaplan izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovoga simpozija.
“Kao ministra kulture izrazito me veseli svaka svrsishodna i kvalitetna suradnja bošnjačkih kulturnih udruženja u dijaspori i temeljne kulturne institucije Republike Hrvatske, kakvo je nesumnjivo Društvo hrvatskih književnika”, rekao je Kaplan izrazivši pritom zadovoljstvo zbog dobre suradnje ministarstava kulture RH i BiH.
Na ovom simpoziju sudjeluje petnaest stručnjaka, govornika, koji su književnoznanstvena bošnjačka i hrvatska kulturna elita, što je pokazatelj dobre kulturne suradnje između dvaju ministarstva i zemalja.
Enver Čolaković je primljen u bosanskohercegovačku, bošnjačku, hrvatsku ali i mađarsku književnost, a za njegov roman Legenda o Ali-paši književni historičari utvrdili su da je jedan od ponajboljih domaćih romana objavljenih u vrijeme Drugog svjetskog rata.
Čolaković je iza sebe ostavio više od 400 bibliografskih jedinica, a najveći dio njegove ostavštine još nije objavljen. Pisac je u rukopisu ostavio pet romana, nekoliko zbirki novela i pripovijedaka, brojne knjige poezije i prijevoda te dnevnike. Svi Čolakovićevi rukopisi nalaze se u kanadskoj provinciji Ontario u posjedu njegove obitelji.

Izvor: behar.hr