U Zagrebu održan regionalni Imagine Cup, Microsoftovo natjecanje za studente

Imagine Cup
Foto: Press

Projekt Knowlead iz BiH pobijedio je na regionalnom Imagine Cup natjecanju, održanom na Leap Summitu u Zagrebu, te se plasirao se na svjetsko finale u Seattleu gdje će se u srpnju natjecati s brojnim studentskim timovima iz raznih zemalja svijeta, za nagradu od 100.000 američkih dolara.

Riječ je o najvećem i najstarijem studentskom natjecanju tvrtke Microsoft koje ove godine slavi 15 godina postojanja.

U zagrebačkom Studentskom centru u finalu je sudjelovalo šest timova iz Hrvatske, BiH te Bugarske te se natjecalo u razvijanju aplikacija, računalnih igara te rješenja problema u zajednici.

Za razliku od prošlih godina, ove godine nije bilo specifičnih kategorija što znači da su mogli aplicirati timovi s raznim idejama. Za svako od prijavljenih softverskih rješenja natjecatelji su koristili Microsoft Azure platformu, a morali su priložiti i poslovni te marketinški plan. Pobjednički tim Knowlead iz BiH kojeg čine voditelj tima Ekrem Nurović te članovi Haris Botić, Amer Zavlan i Ejub Hadžić, osmislio je online platformu za razmjenu znanja pomoću koje studenti mogu podijeliti svoje znanje te steći dodatna znanja od svojih kolega. Koncept je baziran na razmjeni znanja, a korisnici nisu dužni ništa platiti sve dok pružaju svoje znanje drugim korisnicima.

“Jako smo uzbuđeni činjenicom da smo se popeli na tron regionalnog Imagine Cupa u Zagrebu. Mi smo na početku puta, a Imagine Cup je vjetar u leđa i odskočna daska za buduće uspjehe“, rekao je voditelj tima Ekrem Nurović koji je naglasio kako je ideja za projekt nastala kada je prije nekoliko godina bio nezadovoljan kvalitetom tečajeva za učenje stranih jezika te se odlučio napraviti model razmjene znanja zasnovan na minutama kao mjernoj jedinici. Naime, pojedinac provodi određeni broj minuta učeći te isti broj minuta podučava ostale u području u kojem je stručan. Na taj način na Knowleadu svatko ima ulogu i profesora i studenta te pomaže drugima u onim područjima koje bolje poznaje, a dobija znanje iz područja koje manje poznaje.

“Ove godine prvi put je bilo organizirano regionalno finale za studente iz Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Makedonije, Slovenije i Srbije, a šest najboljih timova došli su u Zagreb gdje su se uz pomoć mentora iz Microsofta pripremili za samo finale i predstavljanje na Leap Summitu. Pobjednički tim osim karte za svjetsko finale, osvojio je i 25.000 dolara u Azure kreditima, pomoću kojih će projekt pripremiti za daljnje natjecanje”, rekla je voditeljica regionalnog projekta Imagine Cup Nina Šindija.

U finale u Seattleu plasiralo se šest timova iz centralne i istočne Europe, a pobjednički tim će nagradu od 100 000 dolara uložiti u razvoj projekta. Više o Imagine Cup natjecanju saznajte ovdje. (M. Petković)