U Zagrebu će se obilježiti 50. GODIŠNJICA SMRTI JANA PALACHA

U Zagrebu će se obilježiti 50. GODIŠNJICA SMRTI JANA PALACHA
Foto: Press

Projekcijom filma Gorući grm, Veleposlanstvo Republike Češke i Hrvatsko-češko društvo obilježit će 50. godišnjicu smrti Jana Palacha projekcijom filma Gorući grm, u kinu Europa u Zagrebu u četvrtak 17. siječnja u 19 sati.

Jan Palach
Jan Palach | Foto: Press
Film Gorući grm za HBO je 2013. kao trodijelnu seriju režirala svjetski poznata poljska redateljica Agnieszka Holland prema scenariju Štěpána Hulíka.

Snimljena prema stvarnim događajima i likovima, ova se drama fokusira na čin češkog studenta Jana Palacha koji se 16. siječnja 1969. spalio na Václavskom trgu u Pragu protestirajući zbog sovjetske okupacije Čehoslovačke i tri dana kasnije umro.

Njegovo samospaljivanje kao događaj bez presedana u češkoj i europskoj povijesti duboko je potresao svijet i potaknuo Čehe i Slovake na otpor komunističkoj vlasti.

Glavna junakinja filma je odvjetnica Dagmar Burešová (1929.–2018.) koja je zastupala Palachovu obitelj u sudskom postupku protiv zastupnika komunističkog parlamenta koji je obeščastio Palachovu žrtvu. Nakon Baršunaste revolucije 1989. Burešová je postala ministrica pravosuđa, a zatim predsjednica češkog parlamenta.

Film je na češkom jeziku uz hrvatske titlove. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!

Komentari