U spomen na legendarnog Mustafu Nadarevića HTV ponovo prikazuje kultnu seriju “Velo misto”

Foto: HRT

U spomen na preminulog velikana hrvatskog glumišta Mustafu Nadarevića Hrvatska radiotelevizija ponovo reprizira kultno “Velo misto”, u kojem je Mustafa Nadarević ostvario još jednu svoju nenadmašnu ulogu – onu inženjera Duje, osnivača Hajduka i prvog Hajdukova vratara.

Serija će se prikazivati od ponedjeljka, 30. studenoga, u terminima od ponedjeljka do četvrtka u 20:05 na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT-HTV3).

Foto: HRT

Dramska serija „Velo misto“, scenarista Miljenka Smoje i redatelja Joakima Marušića, snimljena 1980. godine, živopisna je kronika grada Splita kojom se promiču mnoge ljudske sudbine. Ribari, težaci, radnici, policajci, piljarice, studenti, vojnici, bludnice, krijumčari, ljudi s ruba života, ali i ugledni građani.

Kronika je to grada na vjetrometini burnih političkih zbivanja prve polovice dvadesetog stoljeća, kojoj ni u najtragičnijim trenucima ne nestaje humora i plemenitosti. Autentičan jezik, bogati kostimi i scenografija, iznimna glumačka ostvarenja, glavne su vrline ove koloritne i pune mediteranskog ozračja povijesne freske grada Splita.

Foto: HRT

U prvoj epizodi pod naslovom „Praški studenti“ , godina je 1910. Život bruji na Voćnom trgu punom mediteranskoga kolorita i zvukova. Upoznajemo cijelu galeriju Velomišćana. Dominantna je figura Meštar, koji duhovito i bez dlake na jeziku komentira mjesne događaje u svojoj brijačnici. Zatim elegantni gradonačelnik Vice, smetlar Jozo i njegov prijatelj, općinski službenik Picaferaj, i ne odveć hrabri policajac Pučanstvo. Svi oni međusobno komuniciraju u svakodnevnom životu Velog mista.

Tu su i mnogobrojni ženski likovi. Svadljiva prodavačica voća Mare Mulica, puna lažnog ćudoređa i oštrih riječi, gospođica Violeta, francuskih manira, vječno s pudlicom u šetnji. Živahna apotekarica i baba Marta uz koje su odrasli mnogi naraštaji. U grad stiže ženski orkestar.

Foto: HRT

Toj senzaciji žele prisustvovati svi, čak i trojica prijatelja, studenti Duje, Tonči i Pegula, koje nakon ljetnog kupanja čeka put u Prag na studij. Na Voćnom trgu dolazi do socijalnih nemira i sukoba s policijom. Idila Velog mista polako se gubi.

I upravo naš praški student Duje, po povratku sa studija inženjer Duje, bavit će se ubuduće balunom i osnovati nogometni klub.

Foto: HRT

Povod ovom repriznom emitiranju 14 epizoda kultnog Velog mista je da se kroz ulogu velikog glumca Mustafe Nadarevića, a njemu u spomen, opet prisjetimo serije koja priča o nastanku slavnog Hajduka.

Uloge: Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Milan Štrljić, Mustafa Nadarević, Mladen Barbarić, Aljoša Vučković, Špiro Guberina, Ljubomir Kapor, Boris Buzančić, Fabijan Šovagović, Dara Vukić, Vlasta Knezović, Magda Matošić, Eta Bortolazzi, Ines Fančović.