U sklopu Plavog ciklusa u Zagrebu nastupa Boris Berezovski

Zagrebačka filharmonija u petak nastavlja sa svojim dobro poznatim Plavim ciklusom. Ovoga puta, uz Orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja u goste nam dolazi poznati ruski pijanist Boris Berezovski.

Boris-Berezovski
Maestro Dešpalj poznati je hrvatski dirigent i skladatelj. Diplomirao je kompoziciju 1960. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Stjepana Šuleka.
Vodio je Zagrebačke orkestre na brojne turneje po gotovo svim zemljama Europe, te po Americi i Dalekom istoku. Gost je dirigent u prestižnim inozemnim orkestrima (Luksemburg, Toulouse, Milano, Frankfurt, Bratislava, Budimpešta, Bukurešt, Moskva). Ravnao je i Londonskim simfonijskim orkestrom, Novosibirskom filharmonijom, Pittsburškim simfonijskim orkestrom, Festivalskim orkestrom Chicaga, Tokijskom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, te Operama u Tokiju i Yokohami.
Snimio je i brojne nosače zvuka, a izdanja njegovih kompozicija objavljuju nakladnici kao što su MIC, HDS, Southern Music Company. Dobitnik je brojnih strukovnih nagrada i državnih priznanja. Počasni je građanin Daytona Beacha, profesor emeritus Tokijskog nacionalnog sveučilišta i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Potpredsjednik je HAZU-a bio u periodu od 2004. do 2010. godine, te novi šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a.
Pijanist Berezovski stekao je ugled jednog od najsnažnijih virtuoza i glazbenika nadarenog jedinstvenom pronicljivosti i izuzetnim senzibilitetom. Nakon njegova londonskoga debija u Wigmore Hall-u 1988.g The Times ga je opisao kao „glazbenika koji mnogo obećava, pijanista blistave virtuoznosti i zastrašujuće snage“.
Dvije godine poslije osvojio je Zlatnu medalju na Međunarodnome natjecanju Čajkovski u Moskvi 1990.g.
Redovno nastupa sa eminentnim orkestrima, među kojima su: Kraljevski Concertgebow orkestar, Danski nacionalni Radio simfoničari, Nacionalni orkestar Francuske, Orkestar filharmonije (London), Njujorška filharmonija i mnoge druge.
Na programu koncerta naći će se prekrasne skladbe dvojice francuskih skladatelja: Georgea Bizeta i Mauricea Ravela te jednog španjolskog – Maneula de Falle koji se školovao u Francuskoj i upijao vještinu bogate orkestracije ovih vrsnih francuskih skladatelja.
U Bizetovoj 1. simfoniji u C-duru osjetit ćemo dašak Orijenta i ritmove škotskog plesa jigga, u Ravelovom Koncertu za klavir u D-duru – Koncertu za lijevu ruku Boris Berezovski pokazat će svu raskošnost svog talenta, a de Fallo će nas odvesti u Noći u španjolskim vrtovima koje prizivaju maorsku povijest, odjekuju impresionističkim zvukovima i u završnici nas bude ritmovima romske glazbe i španjolskog flamenca.
Za sve koji su spremni na povećanu dozu glazbenog adrenalina – dođite i doživite Zagrebačku filharmoniju, maestra Dešpalja i jednog od najboljih svjetskih pijanista Borisa Berezovskog -na djelu!