U Pragu održan Koncert u spomen Vatroslavu Lisinskom

Foto: Zuzana Hubinkova

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Češkoj, Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba i Češko-hrvatskog društva iz Praga, u Muzeju Karlovog mosta u Pragu u ponedjeljak je održan  Koncert u spomen Vatroslavu Lisinskom (1819. – 1854.), hrvatskom skladatelju koji se od 1847. do 1850. školovao u Pragu.

Na koncertu su nastupile solistice Dagmar Drechslerová iz Češke i Tihana Havelka Tudaković iz Hrvatske koje su uz glasovirsku pratnju hrvatskog pijanista Krešimira Popovića izvele pet popjevki Vatroslava Lisinskog skladanih na češke tekstove: Máj, Má Vlast, Vystěhovanec, Vltava i Závist te dvije njegove hrvatske skladbe: Ribar i Zora.

Na programu bila su i djela češkog skladatelja Antonína Dvořáka Cigánské Melodie, op. 55 (Má píseň zas mi láskou zní, A les je tichý kolem kol, Když mne stará matka i Dejte klec jestřábu), Písňe milostné, op. 83 (V tak mnohém srdci mrtvo jest i Ó, duše drahá jedinká), Moravské dvojzpěvy, op. 32 (A já ti uplynu i Dyby byla kosa nabróšená) te Moravské dvojzpěvy, op. 38 (Jablko). Zanimljivo je da je Dvořák pjesmu Dyby byla kosa nabróšená 1876. posvetio Josipu Jurju Strossmayeru.

Koncert je održan uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a publici se uoči koncerta obratila hrvatska veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov koja je podsjetila na veze Vatroslava Lisinskog s Pragom.

Vatroslav Lisinski bio je jedan od brojnih hrvatskih glazbenika koji se školovao i djelovao u Pragu gdje je od 1847. do 1850. privatno učio skladanje i instrumentaciju, kod Jana Bedřicha Kittla, budući da mu zbog dobi nije bio omogućen studij na Konzervatoriju.

U Pragu je počeo pisati svoju drugu operu Porin, a u njegovom opusu koji broji oko 150 djela nalazi se i 19 solo pjesama i tri zborske skladbe skladane na češke tekstove. Šest čeških pjesama Lisinski je tiskao 1850. u knjižici Šestero českých písni, a iste je godine 7. kolovoza u Staleškom kazalištu pod ravnanjem Jana Bedřicha Kittla praizvedena njegova idila Večer koja je naišla na pozitivne kritike.

Bio je to jedan od zvjezdanih trenutaka u kratkom i vrlo teškom životu Lisinskog. Lisinski je bio i član hrvatskog izaslanstva na Slavenskom kongresu u Pragu 1848.

Povodom 200. godišnjice rođenja Vatroslava Lisinskog koja se navršila 2019., Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj, Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba i Češko-hrvatsko društvo iz Praga pokrenuli su inicijativu da mu se u Pragu postavi spomen-ploča.