U ponedjeljak počinje “Europski tjedan mobilnosti”, zagrebačka policija priprema niz aktivnosti

U ponedjeljak počinje "Europski tjedan mobilnosti"
Foto: PUZ

Kao i prošlih godina, Grad Zagreb organizira niz aktivnosti kojima će se obilježiti “Europski tjedan mobilnosti”.

Nanifestacija se održava od ponedjeljka 16. do nedjelje 22. rujna u organizaciji Europske komisije, a s ciljem da se potakne javna svijest o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim tim i poboljšanjem kvalitete života građana europskih gradova.

Tijekom tjedna održat će se niz aktivnosti u koje će se uključiti i policijski službenici Policijske uprave zagrebačke.

U sklopu “Europskog tjedna mobilnosti” organizirat će se biciklijade za velike i male, edukacije pod nazivom “Susret s prometnim policajcem”, u vrtićima na području Policijske uprave zagrebačke roditelji će biti upoznati s ispravnim korištenjem autosjedalica i prijevoza djece putnika, u Informativnom centru za prevenciju u Martićevoj ulici broj 10 organizirat će se edukativna radionica pod nazivom “Policajac prijatelj pomagač”.

Također, tijekom Europskog tjedna mobilnosti, na području Policijske uprave zagrebačke, jednako kao na području zemalja Europske unije, provoditi će se ciljane aktivnosti vezane za sigurnost prometa na cestama i to u okviru preventivno – represivne akcije “Mobiteli i drugi uređaji + sigurnosni pojas”.

U sklopu provođenja akcije nadzirat će se i sankcionirati ciljani prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa kao i dječje sjedalice. Osim prema vozačima i putnicima na prednjim sjedalima provjeravat će se ispravnost vožnje putnika na stražnjim sjedalima kao i nepropisan prijevoz djece.

Akcija je prvenstveno preventivnog karaktera te se naglasak stavlja na upozoravanje vozača, a pogotovo u blizini vrtića.

Zadnjeg dana Europskog tjedna mobilnosti, u nedjelju 22. rujna, obilježava se Dan bez automobila, dan kada gradovi sudionici Europskog tjedna mobilnosti određuju jedno ili više područja namijenjenih isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza te će tog dana za sav promet biti zatvoreno područje Donjeg i Gornjeg grada.