U nedjelju Zagrebački maraton, evo koje će ulice biti zatvorene

U nedjelju 12. listopada 2014., od 10 do 15 sati održat će se 23. Zagrebački maraton. Prijave za maraton i polumaraton su završile, no prijave za utrku građana još traju.

maraton

Ova sada već ugledna maratonska utrka pokrenuta je 1992. godine na inicijativu tadašnjeg Izvršnog odbora Atletskog društva Veteran. Na prvoj trci, održanoj 11. listopada 1992. na cilj je stiglo 70 sudionika, od čega samo 4 žene.

Broj sudionika je tijekom godina sporo napredovao, pa smo, primjerice, na petom izdanju imali tek 112 finišera (6 žena). Ni sljedeći petogodišnji period nije donio neki značajniji bum, cilja se u desetom jubilarnom zagrebačkom maratonu dokopalo 158 maratonaca (14 žena).

Staza se dosta mijenjala u prvih 13 godina, sve do 2004. godine, kada je startno-ciljni prostor pomaknut u sami centar grada, na Trg Bana Jelačića, s poluokretima u Dubravi i Črnomercu, što se pokazalo jednim od ključnih organizacijskih elemenata, koji je donio «novu eru» Zagrebačkog maratona.

Uvođenjem polumaratona godinu dana kasnije, osjetno se dobilo i na ukupnoj masovnosti, koja je od tada počela rapidno rasti. Zahvaljujući tome, na 15. izdanju su se skupila 393 trkača, od čega 154 na maratonu (10 žena) i 239 na polumaratonu (38 žena).

Zadnjih godina Zagrebački maraton doživio je pravu eksploziju popularnosti tako da je 2012.g. zabilježeno 1066 sudionika – maraton 249 (36 žena); polumaraton 817 (201 žena), a 2013. čak 1869 – maraton 435 (67 žena); polumaraton 1434 (458 žena).

Zbog održavanja Zagrebačkog maratona od 9 do 15 sati bit će zatvorene sljedeće ulice:

Ilica, od Selske do Trga b. J. Jelačića – Trg bana Jelačića – Jurišićeva ul. – Trg hrvatskih velikana – Martićeva, od Trga hrvatskih velikana do Ul. A. Bauera – Ul. A. Bauera, od Martićeve do Vlaške – Vlaška ul., od A. Bauera do Kvaternikovog trga i od A. Bauera do Bakačeve – Maksimirska – Ul. Dubrava, od Štefanovečke do Ul. II. Poljanice – Cesarčeva iBakačeva.
Obilazni pravci su:

Istok 1– Branimirova – Dubrava – Dubečka – Poljanice V. – Poljanice II. sjever – Poljanice III. – Božjakovinska – Klin – Koledinečka –   Dankovečka – R. Kolaka – G. Šuška – Štefanovec – Markuševečka – Gračanska – Ksaverska – Mlinovi.

Istok 2– Branimirova – Dubrava – Dubečka – J. Stadlera – Trnovčica – V. Žganeca – M. Lovraka – Dankovečka – R. Kolaka.

Istok 3 – Sesvete – Brestovečka – Žugčićeva – Novoselečki put – Dankovečka – R. Kolaka.

Zapad 1 – Ilica – Sveti Duh – Bijenik – Šestinska – Mlinovi.

Zapad 2– Ilica – Črnomerec – Fraterščica – Mikulići – Šestinska.

U navedeno vrijeme obustavit će se tramvajski promet na cijeloj trasi održavanja maratona. Autobusni i tramvajski promet odvijat će se prema posebnom rasporedu ZET-a.

Kako će izgledati trasa Zagrebačkog maratona možete pogledati na ovom linku.