U nedjelju od 8.45 do 15.30 preko Trga bana Jelačića neće voziti ni jedan tramvaj

tramvaji
Foto: ZET

U nedjelju će, zbog održavanja Zagrebačkog maratona, doći do velikih izmjena u gradskom prometu – u vremenu od 8.45 do 15.30 neće voziti tramvaji preko Trga bana Jelačića, a značajnih promjena bit će i u voznom redu gradskih autobusa.

Tramvajski promet bit će obustavljen Avenijom Dubrava, Maksimirskom cestom, Vlaškom ulicom, Šubićevom ulicom (od Ulice kralja Zvonimira do Trga E. Kvaternika), Draškovićevom ulicom (od Ulice kneza Mislava do Vlaške), Ribnjakom, Medveščakom, Ksaverskom cestom, Jurišićevom ulicom, preko Trga bana Josipa Jelačića, Ilicom (od Trga bana J. Jelačića do terminala Črnomerec), Savskom cestom (od Vodnikove do Frankopanske), Frankopanskom ulicom, Praškom ulicom i Zrinjevcem (od Trga bana J. Jelačića do Glavnog kolodvora)  te Ulicom Franje Račkog.

Zadnji tramvaj proći će središnjim zagrebačkim trgom oko 8.45 sati.

Tramvajska linija 13 neće prometovati do završetka maratona, dok će sve ostale tramvajske linije, osim linija 9 i 15, voziti izmijenjenim trasama kako slijedi:

  • Linija 2Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Žitnjak – Savišće
  • Linija 4Savski most – Glavni kolodvor – Borongaj
  • Linija 5Prečko – Ulica grada Vukovara – Žitnjak
  • Linija 6Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Sopot
  • Linija 7Sopot – Zapruđe – Autobusni kolodvor – Branimirova –Trg žrtava fašizma
  • Linija 11Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Borongaj
  • Linija 12Ljubljanica – Glavni kolodvor – Trg žrtava fašizma
  • Linija 14Trg žrtava fašizma – Glavni kolodvor – Savska – Savski most
  • Linija 17Prečko – Vodnikova – Glavni kolodvor – Borongaj

Kako bi svojim korisnicima omogućili što kvalitetniju uslugu prijevoza, a zbog opsežnosti preusmjeravanja i skraćivanja tramvajskih linija, ZET će uspostaviti izvanredne autobusne linije koje će, umjesto tramvaja, voziti na prohodnom dijelu trasa.

Izvanredne autobusne linije prometovat će od 9 do 15.30 sati, na relacijama Kaptol – Mihaljevac i Črnomerec – Zapadni kolodvor.

Kaptol – Mihaljevac
Izvanredna autobusna linija Kaptol – Mihaljevac, polazit će s južne strane terminala Kaptol, dok će početno stajalište na terminalu Mihaljevac biti između postojećih stajališta linija 102 i 233. Autobusi će voziti trasom terminal Kaptol – Kaptol – Zvonarička ulica – Degenova ulica – Medveščak – Ksaverska cesta – Mihaljevac, te istom trasom u povratku.

Črnomerec – Zapadni kolodvor
Izvanredna autobusna linija Črnomerec – Zapadni kolodvor polazit će sa Črnomerca sa istočnog polaznog perona (objekt ZET-a), te prometovati trasom Črnomerec  – Ilica – Zagrebačka ulica – Prilaz baruna Filipovića – Ulica grada Mainza – Slovenska ulica – Fonova ulica (krajnje stajalište), te u povratku trasom Fonova (početno stajalište) – Hanuševa ulica – Jagićeva ulica – Ulica B. Adžije – Magazinska cesta – Zagorska ulica – Selska cesta – Ilica – Črnomerec.

Autobusne linije 201 (Kaptol – Kvaternikov trg) i 202 (Kvaternikov trg – Kozjak)prometovat će skraćeno do Petrove ulice. U smjeru Kaptola i Kozjaka autobusi će sa stajališta u zoni raskrižja Petrove ulice i Ulice Srebrnjak, Srebrnjak 10, polaziti 5 minuta kasnije u odnosu na vremena polazaka koja se u rasporedu vožnje navedena kao polasci s Kvaternikova trga.

Autobusne linije 203 (Svetice – Vinec – Krematorij), 226 (Kaptol – Remete – Svetice) i 227 (Svetice – Gornji Bukovac – Jazbina – Bliznec) prometovat će skraćeno djelomično izmijenjenim trasama. U smjeru Krematorija, Kaptola, Vineca ili Blizneca prometovat će redovnom trasom s privremenog početnog stajališta u zoni raskrižja Bukovačka/Crnčićeva, a u smjeru Svetica uobičajenom trasom do kružnog toka na raskrižju Bukovačka/Petrova, odakle nastavljaju Petrovom, Čikoševom te Crnčićevom ulicom (izlaz putnika u zoni raskrižja Crnčićeva/Bukovačka).
Autobusi će s privremenog polaznog stajališta na Bukovačkoj cest (kod benzinske postaje) polaziti 5 minuta ranije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci sa Svetica.

Linija 228 (Svetice – Rebro – Svetice), u smjeru Rebra prometovat će redovnom trasom s privremenog početnog stajališta u zoni raskrižja Bukovačka/Crnčićeva, a u smjeru Svetica redovnom trasom do raskrižja Petrova/Jordanovac, te nastaviti desno Čikoševom i Crnčićevom ulicom (izlaz putnika u zoni raskrižja Crnčićeva/Bukovačka).
Autobusi će s privremenog polaznog stajališta na Bukovačkoj cesti (kod benzinske postaje) polaziti 5 min. ranije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci sa Svetica.

Autobusne linije 139 (Reljkovićeva – Jelenovac – Reljkovićeva) i 141 (Reljkovićeva – Vinogradi – Reljkovićeva) prometuju redovnom trasom, ali skraćeno do i od rotora ispred Vinogradske bolnice, gdje će se okretati te će na stajalištu Vinogradska 26 (između dva kioska) biti omogućen izlazak i ulazak putnika. Autobusi će s privremenog početnog stajališta na Vinogradskoj, kretati bez duljih zadržavanja, 5 min kasnije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci iz Reljkovićeve.

Linija 146 (Reljkovićeva – Malešnica – Jankomir) prometovat će skraćeno na relaciji Črnomerec – Malešnica – Jankomir. Autobusi će s terminala Črnomerec polaziti s postojećeg stajališta na Ilici, uz tramvajski terminal.

Linija 148 (Reljkovićeva – Hercegovačka – Bosanska – Reljkovićeva) neće prometovati za vrijeme trajanja privremene regulacije.

Autobusna linija 214 (Koledinečka – Trnava – Kozari Bok), u smjeru Koledinečke, prometovat će djelomično izmijenjenom trasom, odnosno uobičajenom trasom do raskrižja Čulinečke ceste i Ulice Platana te nastaviti desno Ulicom Platana do nekadašnjeg početno-krajnjeg stajališta linije 231. U smjeru Trnave i Kozari Boka, iz Ulice Platana autobus prometuje Alejom javora, Branimirovom, Južnom, Čulinečkom i dalje redovnom trasom.

Izmjena u autobusnom prometu bit će i na linijama koje pripadaju terminalu Dubrava (206, 208, 209, 210, 213 i 223). Ovisno o dinamici radova u Ulici Rudolfa Kolaka bit će organiziran i autobusni promet tijekom utrke, a detaljnije o izmjenama na trasama spomenutih autobusnih linija objavit ćemo naknadno.

Komentari