U Našicama spaljeno 2.900 kilograma droge: “Spasili smo više od stotinu života!”

Foto: PU osječko-baranjska

U tvornici NEXE d.d. u Našicama danas je održano je 19. po redu spaljivanje opojnih droga zaplijenjenih i oduzetih u nizu ranije provedenih kriminalističkih istraživanja u Republici Hrvatskoj, većinom tijekom 2021. godine.

Uništeno 2 tone i 900 kg droge, priopćila je Policijska uprava osječko-baranjska.

Uništavanju droga prisustvovali su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” Andrea Ledić sa suradnicama, voditelj Službe kriminaliteta droga Ravnateljstva policije Dražen Rastović, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece s načelnikom Policijske postaje Našice Ivicom Bukvićem te pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković. Ispred tvrtke NEXE d.d. prisustvovao je predsjednik Uprave Ivan Ergović s članovima Uprave Josipom Ergovićem, Stjepanom Ergovićem, Velimirom Vilovićem te izvršnim direktorom Danijelom Korenom.

Tijekom današnjeg postupka uništavanja, spaljeno je ukupno 2 tone i 900 kg droge odnosno: 244,31 kilograma heroina, 766,23 kg kokaina, 1.241,82 kg marihuane i hašiša; 17,16 kg i 813 komada MDMA i derivata, 68,62 kg amfetamina, 250 kilogramag ketamina, 1.103 komada LSD (markice), 1 282 135 komada, 0.2 kilograma i 1.2 litara tvorničkih tableta i pripravaka te 32,28 kilograma punila.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako je suzbijanje kriminaliteta droga, unutar borbe protiv teškog i organiziranog kriminaliteta, na razini Europske unije označen kao prioritet te da je uspostavljen nacionalni sustav suzbijanja zlouporabe droga gdje je hrvatska policija, uz carinu, najznačajniji nositelj aktivnosti suzbijanja ponude droga na ilegalnom tržištu u Republici Hrvatskoj.

“Ovo je 19. po redu spaljivanje droge, računajući od prvog koje je bilo 2008. godine i danas spaljujemo ukupno 2 tone i 900 kg droge iz oko 8000 zapljena. Izdvojit ću da se spaljuje 776 kilograma kokaina, 244 kilograma heroina, 1.241 kilograma marihuane i hašiša, 68 kg amfetamina, 250 kg ketamina i drugo. Na ovaj način ne samo da smo spriječili pojavu ove droge na ulicama, već smo kriminalnim skupinama, u najvećoj mjeri Balkanskom kartelu, nanijeli izravnu financijsku štetu od gotovo 60 milijuna eura, a što je cijena koju bi droga postigla na ulici. Ako primijenimo metodologiju računanja ‘vrijednosti’ droga po australskoj metodi, samo smo zapljenom 244 kg heroina spasili preko 100 ljudskih života”, istaknuo je glavni ravnatelj policije Nikola Milina te dodao kako Hrvatska ima vrlo vidljivu ulogu i vrlo opipljive rezultate u suzbijanju zlouporaba droga, a što će i nastaviti činiti.

Napomenuo je i kako hrvatska policija ima razvijenu suradnju s regionalnim, europskim i ostalim svjetskim policijama i agencijama za borbu protiv droga te da je jedan od vidova naše borbe protiv zlouporabe droge u širem smislu upravo i trajno uništavanje droge zaplijenjene i oduzete u kriminalističkim istraživanjima.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Andrea Ledić istaknula je da je pojavnost novih droga svakodnevna, zbog čega Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ prvenstveno radi na edukaciji svojih djelatnika na prepoznavanju novih droga. Time aktivno pridonosi rasvjetljavanju djela iz područja kriminaliteta droga, razvijajući i usavršavajući nove metode vještačenja vezano uz proizvodnju i profiliranje opojnih droga, a značajan iskorak u vještačenjima droge napravljen je nabavom različitih analitičkih instrumenata, razvijanjem i uvođenjem u svakodnevni rad novih metoda.

Pomoćnik ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član povjerenstva za suzbijanje zlouporaba droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković iskazao je zadovoljstvo radom policije koja, kao dio jedinstvenog nacionalnog sustava za borbu protiv ovisnosti o drogama, ima glavnu ulogu u otkrivanju počinitelja i organiziranih kriminalnih skupina, presijecanju krijumčarskih lanaca, zapljenama droga te prikupljanju relevantnih dokaza za vođenje kaznenih postupaka. Istaknuo je da je cijena ovisnosti koju konzumenti i društvo plaćaju visoka, kao i troškovi za javno zdravstvo i javnu sigurnost.

U svom daljnjem obraćanju istaknuo je kako je u veljači ove godine donesena nova Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine (NN 18/2023) kojom su definirani prioriteti i odgovori na modalitete i trendove pojavnosti droga, ostalih ovisnosti i ovisničkih ponašanja sukladno aktualnim međunarodnim i nacionalnim potrebama.

Ovaj događaj ukazuje na dobar rad policije i drugih institucija, kao i da će se nastaviti kontinuirana borba u suzbijaju svih vrsta s drogom povezanih nelegalnih radnji koje su u današnje vrijeme fenomen kako na području Republike Hrvatske, tako i na području Europe.