U Mimari promocija monografije “Biblijski vrt, Sveta zemlja lunjskih maslina”

U petak, točno u podne, u muzeju “Mimara” održat će se promocija poetske monografije “Biblijski vrt, Sveta zemlja lunjskih maslina”, čija je autorica pjesnikinja i fotografkinja Adriana Škunca.

adriana-skunca-maslina
“Biblijski vrt, Sveta zemlja lunskih maslina” svojevrsna je kronika i zbirka zapisa nastalih tijekom pješačenja kroz mistične krajolike lunjskih maslinika.

Putopisni i fotografski zapisi u ovoj knjizi obuhvaćaju mnoge potankosti o tim arhaičnim prostorima u kojima još i danas živi drevna baština krajnjeg sjevrnog dijela otoka Paga.

“Krošnje i žile lunjskih maslina utkane su u pejzaž, spajaju se u runu ovaca, u hridima koje su zadržale posljednji trak sunca, ili lebde u odrazu neba. Ta njihova protežnost, kojom se spaja zemaljsko i nebesko, zapretena je u kamenoj gromači, škrtoj i vjetrom išibanoj zemlji, u napuštenim ogradicama čiji su suhozidi još sačuvali sjene žitelja”…

O knjizi će na promociji govoriti: Anton Šuljić, Nikica Petrak, Tonko Maroević i autorica.

Ulomke iz knjige čitat će poznate glumice: Doris Šarić Kukuljica i Alma Prica, a program će dalmatinskim pjesmama upotpuniti ženska klapa Murtelice iz Novalje.