U kinu Europa počeo osmi po redu Tjedan turskog filma

U kinu Europa počeo osmi po redu Tjedan turskog filma
Foto: Eugen Dorić

U zagrebačkom kinu Europa jučer je počeo osmi po redu Tjedan turskog filma tijekom kojeg će do nedjelje zagrebačka publika moći uživati u deset besplatnih filmova. Na otvorenju se prikazao film Sezona lova redatelja Yavuza Turgula.

Festival je svečano otvorio Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, te se zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji 8. TTF-a te ukazao na bogat filmski program koji će biti uprizoren do nedjelje.

Predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, jedne od najaktivnijih udruga međudržavnog prijateljstva u Hrvatskoj ove godine slavi 25. obljetnicu djelovanja, Goran Beus Richembergh, rekao je kako je Tjedan turskog filma jedna od djelatnosti ove udruge kojima se u Hrvatskoj promiču turska kultura i umjetnost. Beus Richembergh je istaknuo kako je revija turskog filma postala jedna od najpopularnijih i najposjećenijih revija stranog nacionalnog filma u Zagrebu kojega tijekom šest dana prikazivanja posjeti oko 5.000 ljudi.

“Ljudi su još davnih dana shvatili da je turska kinematografija velika i bogata, ona svake godine proizvede 70-80 dugometražnih igranih filmova”, kazao je Beus Richembergh. Cilj TTF-a je prikazati filmove nastale tijekom posljednjeg desetljeća koji su trasirali određene trendove u kinematografiji, rekao je Beus Richembergh.

Okupljenje u Kinu Europa pozdravio je i izvršni direktor kulturnog centra Yunus Emre u Zagrebu Fatih Erkin Mahdum koji je pozvao sve posjete na neke od ovotjednih projekcija.

Direktorica Tjedna turskog filma Andrea Berković istaknula je kako je zadovoljna odazivom mješovite publike različitih uzrasta, od djece do najstrajih, te je ocijenila uspjehom da se ovaj festival održava već osmu godinu zaredom. Bit će prikazano ukupno devet dugometražnih igranih filmova i jedan animirani film.

Tjedan turskog filma organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Zagrebu i Generalnom direkcijom za kinematografiju pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske.

Ljubitelji turske kinematografije moći će uživati u zanimljivim filmovima do nedjelje u kinu Europa. Svi koji nisu stigli na svečano otvorenje, film Sezona lova (Av mevsimi) mogu pogledati u subotu, 25. svibnja u 21 sat. Tijekom vikenda (u subotu 25. i nedjelju 26. svibnja) u 12 sati djeca mogu uživati u animiranom filmu Družba malih spasitelja (Rafadan tayfa dehliz macerası), a nakon projekcije svi se zajedno mogu zabaviti na besplatnoj radionici i izraditi razne poklone za prijatelje i obitelj.

Tjedan turskog filma zavaramo filmom Stablo divlje kruške (Ahlat ağacı) u filmskom svijetu najpoznatijeg turskog redatelja Nuri Bilge Ceylana.

Ulaz na Tjedan turskog filma je besplatan i nisu potrebne ulaznice. Više informacija o Tjednu turskog filma možete pronaći na internetskoj stranici www.turski-film.com i na Facebook stranicama Tjedan turskog filma.