U Kabinetu grafike HAZU otvorena izložba crteža Ede Murtića

U Kabinetu grafike HAZU otvorena izložba crteža Ede Murtića
Foto: HAZU

Povodom 100. obljetnice rođenja velikana hrvatske apstrakcije akademika Ede Murtića Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti priredio je izložbu njegovih crteža iz fundusa te publikaciju Crtački dnevnik / Edo Murtić iz edicije Crtački dnevnici hrvatskih umjetnika u izdanju Kabineta grafike.

Predstavljanje Crtačkog dnevnika i otvorenje izložbe održani su danas u Kabinetu grafike. Izložba i Crtački dnevnik donose stotinjak Murtićevih intimnih crtačkih zapisa nastalih od ranih osamdesetih do 2001., izabranih iz umjetnikove donacije Kabinetu grafike kojem je od 1997. do smrti 2005. bio i voditelj.

U Kabinetu grafike HAZU otvorena izložba crteža Ede Murtića
Foto: HAZU

Na otvorenju su govorili autorica izložbe i upraviteljica Kabineta grafike Vesna Kedmenec Križić, voditelj Kabineta grafike akademik Igor Fisković, akademik Zlatko Keser te autor predgovora Crtačkog dnevnika Milan Bešlić. On je kazao da je Murtić prije svega bio slikar, ali da je impresivan i njegov crtački opus, posebno onaj koji je ostvaren u blokovima malog formata.

“Može se ustvrditi da je Murtić crtač – ne samo po golemu crtačkom opusu već i po činjenici da se kontinuirano izražavao u crtežu kroz dugo stvaralačko razdoblje počev od prvih skica i manjih crteža iz mladenačkih dana kao i crteža stvaranih iskusnom rukom velikoga majstora u zrelim muževnim godinama. Knjiga je tako koncipirana od impresivne serije crteža prepoznatljivog Murtićeva rukopisa s namjerom da se na svakoj stranici rastvori svojim likovnim bogatstvom i listanjem rasprostre u jedinstvenom crtačkom umijeću. Crtački dnevnik iz fundusa Kabineta grafike HAZU još jače podcrtava značenje crteža u Murtićevu opusu i argumentira tvrdnju da je crtež medij koji medij slike nije potisnuo jer pokazuje da je njihovo prožimanje čvrst pleter jednoga djela i istoga likovnoga rukopisa“, kazao je Bešlić. Rekao je da je Murtiću predložak za njegove crteže uvijek bio pejzaž i da je cijeli život ostao dječak fasciniran morem.