U Hrvatskom državnom arhivu obilježen Svjetski dan Roma

Foto: Zagreb.hr

Danas je u Hrvatskom državnom arhivu održana svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma, 8. travnja, dana kada su 1971. u Londonu Romi iz čitavog svijeta na I. svjetskom kongresu Roma odredili svoj službeni naziv, himnu, zastavu i jezik.

Ovom važnom događaju nazočili su brojni uzvanici, saborski zastupnici i predstavnika ministarstava, a Grad zagreb predstavljala je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH – Kali Sara objasnila je da romska himna šalje pozitivnu poruku o težnjama romskog naroda za bolje sutra.

“Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji romske zajednice s organima lokalnih i državnih vlasti, u Hrvatskoj se poboljšava položaj Roma”, naglasila je.

“Grad Zagreb, u suradnji s romskim vijećem, romskim udrugama, osobito Kali Sarom, ali i cijelom romskom zajednicom ulaže ogromne napore na poboljšanju uvjeta života Roma u Gradu Zagrebu i poticanju njihovih kulturnih, obrazovnih, sportskih i svih drugih aktivnosti, naglasila je, uz srdačne čestitke za Svjetski dan Roma”, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Obilježavanje Svjetskog dana Roma organiziraju Savez Roma u RH Kali Sara u suradnji sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem te uz pokroviteljstvo Grada Zagreba, Savjeta za nacionalne manjine, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.