U Hrvatskoj je zabilježeno devet novozaraženih, Božinović najavio zatvaranje granice sa Slovenijom

Davor Božinović
Foto: Vlada RH

U Hrvatskoj je zabilježeno 65 slučajeva zaraze koronavirusom – potvrđeno je devet novih slučajeva, a do sada ukupno izliječene četiri osobe.

Ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji “Izaberi zdravlje” Hrvatskog radija potvrdio je 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Isto je ponovio i na redovitoj konferenciji za medije, javlja HRT.

“Svi oni iznad 65 ili 70 godina, na njih apeliramo da ostanu u svojim kućanstvima. Organizirat ćemo sve da im dostavljamo sve što im je potrebno. Ako sačuvamo stariju populaciju, zdravstveni sustav bit će očuvan i bit će moguće njegovo pravilno funkcioniranje”, poručio je ministar na konferenciji za medije.

“Koliko imam informacija, nema teže oboljelih među ovih devet pacijenata”, poručila je profesorica Alemka Markotić iz klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Na pitanje jesu li među novozaraženima liječnici, Markotić dodaje da je moguće da jesu, ali da će se više znati tijekom dana i poslijepodne.

Pod nadzorom je više od 9 i pol tisuća ljudi, a nadležne isntitucije dobile su 45 dojava o kršenju mjere izolacije.

“Odluke koje će se donositi, odnosit će se i na prekogranični promet, promet putnika. U više smo navrata slali poruke da svi koji planiraju putovanja u inozemstvo, da od toga odustanu. Europska komisija je donijela set preporuka o kojima će razgovarati šefovi Vlada EU-a. Tijekom dana ćemo vjerojatno zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom”, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zbog koronavirusa granični prijelazi sa Srbijom i Crnom Gorom zatvoreni su za sve, osim za njihove državljane i vozače teretnih vozila. Na svim graničnim prijelazima Hrvatske sa Slovenijom, Mađarskom i BiH pojačana je provjera.