U hrvatska kina stiže novi dugometražni igrani film Dalibora Matanića

U hrvatska kina stiže novi dugometražni igrani film Dalibora Matanića
Foto: Press

U hrvatska kina stiže “Zora”, novi dugometražni igrani film Dalibora Matanića i drugi dio njegove filmske “Trilogije sunca” (Zvizdan, Zora, Suton).

Nakon svjetske premijere prošle jeseni na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu te sudjelovanja na međunarodnim festivalima, film “Zora” će od 10. lipnja moći pogledati i hrvatska kino publika.

U prvom dijelu trilogije, “Zvizdanu”, Matanić je suprotstavio ljubav i mržnju, u “Zori” čini isto suprotstavljajući intimnu obiteljsku dramu s neonacističkim pokretom u usponu. Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom vezanom za nestanak djeteta, mještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne.

Tijekom trajanja Matijinog puta od gubitka vjere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla – suočavanje i borba.

Dalibor Matanić, koji uz režiju potpisuje i scenarij, najavljujući kinodistribuciju “Zore” ponosno ističe kako je “Trilogija sunca” njegov filmski obračun s ekstremizmima kako nam se povijest ne bih opet vratila u najgorim oblicima. “’Trilogija sunca’ je i način razmišljanja u mojoj obitelji kroz tri generacije. ‘Zvizdan’ je bio posvećen mojoj baki, ‘Zora’ mojem ocu, a finalni će film biti moja priča“, otkriva Matanić.

Krešimir Mikić utjelovio je Matiju, a Tihana Lazović njegovu suprugu Iku. Djecu, Kaju i Nikolu, glume Lara Vladović i Maks Kleončić.

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica “Zore” je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.