U Gradu Zagrebu zabilježen najveći broj novozaraženih od početka epidemije

Foto: Zagreb.hr

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježen 91 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije.

Provedeno je 1.058 testiranja, mjera samoizolacije je određena za 290 osoba, izvijestili su iz NZJZ “Dr. Andrija Štampar” na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Za 32 novooboljele osobe još nije utvrđena epidemiološka anamneza, 46 su kontakti s ranije oboljelim, za jednu se pretpostavlja da je inficirana tijekom hospitalizacije, a za 6 na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, dok su 3 doputovale iz BiH, a obrada za 3 osobe je u tijeku.

“Tijekom proteklog dana u domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba nije bilo novooboljelih, niti djelatnika niti korisnika. No, utvrđen je pozitivan nalaz testa kod jednog osnovnoškolca pa je mjera samoizolacije određena za 18-ero učenika. U Zagrebu su trenutno aktivna 503 slučaja, a 2195 osoba je u samoizolaciji”, izvijestila je Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Ona je na sve pozitivne apelirala da budu iskreni i da ne skrivaju kontakte.

U Zagrebačkoj županiji 21 novi slučaj

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do srijede, 7.10.2020. do 10:00 sati evidentirano je 913 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 610 osoba, a 17 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 286 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljela je 21 osoba (1 Grad Sveta Nedelja, 6 Grad Zaprešić, 1 Grad Jastrebarsko, 6 Grad Velika Gorica, 1 Grad Dugo Selo, 2 Općina Klinča Sela, 1 Općina Brckovljani, 2 Općina Rugvica, 1 Općina Dubrava).

Od 21 novooboljelih osoba 13 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj povezan je boravkom u lječilištu, dok je za 7 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 84 osobe.

U samoizolaciji je jedan razred te nekoliko nastavnika u jednoj osnovnoj školi u Velikoj Gorici.