U Gliptoteci HAZU održana pjesnička večer Igora Zidića

U organizaciji Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Matice Hrvatske, u ponedjeljak 8. srpnja u Gliptoteci je održana pjesnička večer na kojoj se svojim pjesničkim opusom predstavio predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić.

Zidić je publici čitao svoje pjesme nastale u razdoblju od 1957. do 2011., uz glazbenu pratnju gitarista Srđana Berdovića. O Zidićevom pjesništvu govorio je akademik Tonko Maroević koji je istaknuo da Zidićev izričaj karakterizira kultivirani pjesnički jezik i jezični minimalizam.

zidic-gliptoteka-hazu

“Igor Zidić je unutarnja rezerva hrvatskog pjesništva koja se rijetko predstavlja javnosti”, kazao je Maroević, obrazlažući to činjenicom da je Zidić uz bavljenje pjesništvom obavljao niz drugih kulturnih i društvenih poslova. Podsjetio je i na razdoblje šezdesetih godina kad su obojica djelovali u pjesničkoj skupini koja se okupljala oko časopisa Razlog čiji pokretač je bio upravo Zidić.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić kazao je da je za Akademiju velika čast organizirati pjesničku večer predsjednika Matice hrvatske budući da je ona uz Akademiju najstarija hrvatska kulturna institucija s kojom je zajedno gradila i oblikovala identitet hrvatske nacije. Podsjetio je na veze Matice i Akademije i spomenuo Tadiju Smičiklasa i Alberta Bazalu koji su bili na čelu i jedne i druge institucije.

Kusić je istaknuo svestranost Igora Zidića kao povjesničara umjetnosti, likovnog kritičara, pjesnika i kulturnog djelatnika i zahvalio mu na dosadašnjem doprinosu hrvatskoj kulturi.

Kao važnu tematsku odrednicu Zidićeva pjesništva spomenuo je Hrvatsku i citirao njegovu pjesmu S putnikove sandale iz 1976.: “Dok lutam svijetom Hrvatska me grije.”