U “Gavelli” večeras počinje siklus “Glazba susreće riječi”

gavellaU zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu ‘Gavella’ večeras počinje novi ciklus glazbeno-poetskih večeri pod nazivom ‘Glazba susreće riječi’ autora i izvođača Doris Karamatić i Franje Dijaka, a premijerna večer projekta bit će posvećena beat generaciji.

“Bit će to naša vizija poezije i glazbe koje se međusobno isprepliću a za prvi smo nastup pripremili svoje viđenje bitnika, koji su bili inspirirani jazzom i bee-bopom”, kazala je za Hinu harfistica Karamatić, koja je uz Dijaka idejna autorica projekta. “Želimo na toj večeri dočarati svijet bitnika, odvesti publiku na taj njihov ‘trip’ (putovanje) i prikazati jazz na malo drugačiji način”, dodala je.

To će pokušati glazbom – Karamatić nastupa na harfi, te glasom – kroz kazivanje glumca Dijaka, ali i uz pomoć posebnih gostiju, trombonista Andrije Bosanca – Schroettera i glumca Ljubomira Zečevića. Osim izvođenja odabranih stihova i glazbe najvećih naših i svjetskih pjesnika i kompozitora, u dočaravanju atmosfere poslužit će se i snimljenim materijalima.

Projekt se nastavlja svake zadnje subote u mjesecu, a za idući nastup u Atriju kazališta Gavelle krajem studenoga odabrana je španjolska tematika, kada će predstaviti spot na kojemu izvode hit “Hijo de la Luna” Josea Marie Cana, a ugostit će pjevačicu Ninu Flamenca i plesača flamenka Mitju Obeda te glumca, redatelja i dramatičara Filipa Šovagovića.

“U prosincu ćemo večer posvetiti gluhima i gluhoslijepima, kada ćemo se koncentrirati na glazbu harfe i udaraljki a imat ćemo i prevoditeljicu na hrvatski znakovni jezik”, napominje Karamatić. Za prvi nastup u novoj godini pripremili su krajem siječnja lasersku večer na kojoj će se uz laserski show čitati futuristička proza i poezija, a Karamatić još najavljuje i “večer Australije”, gostovanje angolskog glumca Hojija Fortune, oženjenog za hrvatsku svjetsku putnicu Anju Mutić, a kao veliko finale i nastup u svibnju najmlađeg sina Charlija Chaplina. “Christopher James Chaplin je kompozitor i dirigent koji upravo piše djelo za harfu koje ću ja izvoditi u Gavelli”, kazala je Karamatić. “Princip nam je neponavljanje, da svaka od tih večeri ima drugu tematiku, a cilj zainteresirati publiku koja nije usko vezana uz poeziju”, napomenula je.