U Aržanu svečano otvoren Memorijalni centar Josip Jović

Foto: MORH/ J. Kopi

U Aržanu je danas svečano otvoren Memorijalni centar Josip Jović, podignut u spomen na hrvatskog branitelja koji je bio prva žrtva Domovinskog rata.

Na otvorenju je bilo izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, priopćilo je Ministarstvo obrane.

“Josip Jović bio je odvažan, hrabar, bio je među prvima koji su stali u obranu domovine i svojim primjerom, nažalost, pokazao što će se događati u četiri godine Domovinskog rata”, istaknuo je premijer u svom obraćanju.

Podsjetio je da je među 15.000 poginulih branitelja tijekom Domovinskog rata, bilo mnogo onih iz Josipova kraja, iz Cista Provo, Imotske krajine, Dalmatinske zagore, koji su dali svoje živote diljem ratišta u Republici Hrvatskoj.

“Njihova žrtva obvezuje sve nas, ne samo da izgradimo ovako krasan memorijalni centar nego da Domovinski rat i u obrazovnom ciklusu, ali i u biću hrvatskog naroda, bude temelj svega onoga o čemu nastojimo učiti naše mlade, vrijednosti kojima nastojimo učiti mlade u Hrvatskoj i provoditi politike koje će, bez obzira na sve druge današnje aktualne teme, digitalizacije, zelene tranzicije i ključnoga hrvatskog problema – demografske revitalizacije, ipak biti uvijek u srži uloge države, Sabora i vlada”, poručio je premijer, dodavši da su branitelji dali slobodu, a ona je nezamjenjiva i najvažnija za demokraciju i državu.

Podsjetio je da je među 15.000 poginulih branitelja tijekom Domovinskog rata, bilo mnogo onih iz Josipova kraja, iz Cista Provo, Imotske krajine, Dalmatinske zagore, koji su dali svoje živote diljem ratišta u Republici Hrvatskoj.

Plenković je izrazio uvjerenje da će Memorijalni centar ostati jedna vertikala za povijest. “Povijest je istina, povijest je hrvatska sloboda”, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je “prvi život položen na oltar domovine, onaj Josipa Jovića, 1991. – prekretnica u našim životima i povijesti naše domovine”.

Ministar obrane Mario Banožić poručio je kako je otvaranje ovog memorijalnog centra u svečanom ozračju proslave 28. obljetnice VRO Oluja, simbolika spajanja početka i kraja hrvatske borbe za samostalnost i neovisnost kroz lik mladog hrvatskog branitelja.

“Josip će zauvijek predstavljati i simbol hrabre hrvatske mladosti koje je devedesetih godina čvrsto odlučila braniti svoju zemlju i osigurati joj trajni mir i slobodu”, poručuje ministar obrane.