U 89. godini preminuo slavni karikaturist Oto Reisinger

oto-reisinger
Poznati hrvatski karikaturist Oto Reisinger preminuo je u 89. godini, objavio je HRT. Bio diplomirani arhitekt, a svoje je prve karikature objavio još kao srednjoškolac u tjedniku Šilo 1942. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata upisao je studij arhitekture, ali se tom strukom nije bavio. Talent ga je odveo u svijet karikatura najrazličitije tematike jer se pred njegovom duhovitom i kritičkom oštricom nije mogao sakriti nijedan fenomen, društvena skupina ili ljudska mana.

Anton Oton Reisinger, svima znan kao Oto Reisinger, rođen je 4. listopada 1927. u Rankovcima (Prekmurje, kod Murske Sobote, Slovenija), ali u Zagrebu živi od najranijeg djetinjstva, pa je tu pohađao osnovnu i srednju školu i tu diplomirao arhitekturu.

Karikature je crtao za Studentski list i Kerempuh do 1950., a tada je prešao u dnevni list Vjesnik, u kojem je svakodnevicu britko komentirao kroz glavne likove Peru, Klaru i Štefeka.

Karikature je objavljivao i izvan Hrvatske, u njemačkom Quicku, nizozemskoj Panorami i švicarskom Nebelspalteru. Nagrađen je Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo 1984. godine. Oto Reisinger dobitnik je i brojnih drugih festivalskih nagrada.

O broju njegovih radova može se samo nagađati – navodno ih je više od 70 tisuća.

Oto Reisinger ostat će upamćen kao neponovljivi karikaturist, ali i kao kroničar jedne epohe.

reisinger-karikatura

Foto: ULUPUH

Komentari