TRŽNICA NA TRGU BANA JELAČIĆA: Prepuna svega i svačega, ali isključivo domaćeg porijekla

trznica-trg-bana-jelacica

U petak i subotu, 14. i 15. listopada, održavaju se peti po redu Dani hrvatskih tržnica, a u sklopu njih i Sajam proizvoda hrvatskih tržnica.

Sajam se održava u subotu, s početkom u 9 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović i Gradonačelnika Zagreba gospodina Milana Bandića.

Svatko tko se ove subote od 8 do 16 sati mađe na Jelačić-placu moći će uživati u nepreglednoj paleti domaćih proizvoda koji predstavljaju hrvatsku tradiciju i gurmansku baštinu u pravom smislu te riječi.

Oni stariji će imati priliku podsjetiti se na okuse i mirise iz djetinjstva kao da su se ponovno vratili u bakinu kuhinju, dok će oni mlađi imati priliku upoznati okus prave domaće hrane i prepustiti se užicima njezinog kušanja.

Naći će se ovdje i soparnika iz poljičkog kraja, varaždinskog zelja baš za nadolazeće hladnije dane, šarolikog slavonskog povrća i voća, domaćih medova da nas zdravlje ne izda, sireva koji nam prenose ukuse zelenih slavonskih pašnjaka i dalmatinskog i istarskog krša, neodoljivih suhomesnatih delicija od pršuta do slavonskih i podravskih kobasica, pa nezaobilaznih domaćih ulja koja kao da dočaravaju svu prirodoslovnu raznolikost Hrvatske – od zeleno zlatnog maslinovog ulja do crnog bučinog ulja Međimurja i Zagorja, domaćih likera i vina i još puno, puno toga što dočarava sve regionalne posebnosti Hrvatske u gurmanskom i enološkom smislu, ističu ponosno organizatori.

Za one koji se žele podsjetiti kako izgledaju pravi licitari ili stari zanatski proizvodi od drva ili pak žele probati stare tradicionalne ljekovite ili kozmetičke pripravke ovo je također pravo mjesto za njih.

Baš kao izvorna tržnica – prepuna svega i svačega, ali isključivo domaćeg porijekla.

Foto: Press/UHT