TRI PISMA IZ SARAJEVA: Goran Bregović otkrio kako je nastao projekt koji će sutra izvesti u Zagrebu

Goran Bregović i Milan Bandić
Foto: Zagreb.hr

U sklopu festivala Zagreb Classic – prvog open-air festivala klasične glazbe i Zagrebačkog kulturnog ljeta, u četvrtak, 29. lipnja, u 21,00 sat, Zagrebačka filharmonija i Goran Bregović uz pratnju njegova Orkestra za svadbe i sahrane održat će koncert na Tomislavovu trgu, najavljeno je na konferenciji za novinare u gradskoj palači Dverce.

Maestro Krešimir Batinić, koji će ravnati zagrebačkom izvedbom, izrazio je zadovoljstvo što će biti dio ekipe koja će izvesti najnoviji Bregovićev autorski projekt “Tri pisma iz Sarajeva”. “Jednu smo probu imali jučer, a ona glavna slijedi danas, nakon koje vjerujem da ću biti miran”, dodao je maestro.
 
“Glazba za projekt Tri pisma iz Sarajeva pisana je za koncert u velikoj srednjovjekovnoj opatijskoj crkvi – kraljevskoj bazilici Saint-Denis u predgrađu Pariza, a do sada smo je izveli s filharmonijama iz Pariza, Bruxellesa i Budimpešte”, rekao je Goran Bregović, naglasivši da se to ipak ne može mjeriti sa sutrašnjom izvedbom sa Zagrebačkom filharmonijom kojoj se posebno veseli.

Goran Bregović ispričao je da ga je na skladanje Tri pisma iz Sarajeva potaknula jedna priča novinarke koju je pročitao na internetu o jednom židovu koji se šest godina svaki dan molio kod Zida plača za mir između kršćana, Židova i muslimana. “Kada ga je novinarka upitala kako se osjeća nakon toliko godina molitve, dobila je odgovor da se osjeća kao da govori zidu. Očito je da nas Bog nije naučio kako da živimo u miru zajedno. To ćemo morati sami naučiti i nadam se da ćemo u ovom stoljeću naučiti poštivati različitosti i živjeti zajedno”, rekao je Bregović.
 
“Koncert će započeti s kompozicijom naziva Rat koju sam skladao za film, a nakon toga se jedna po jedna predstavljaju tri violine: klezmer violina – Gershon Leizerson (Izrael), orijentalna violina – Zied Zouari (Tunis) i klasična violina – Mirjana Nešković (Srbija), nakon čega se spajaju i sviraju zajedno”, dodao je autor.
 
Gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da je Zagreb multikulturalan, multietničan i multikonfesionalan grad u čiji način života i poštivanje različitosti se mogu mnogi ugledati. “Naš grad ujedno je bio i ostao grad kulture, sporta i glazbe, a sutrašnji koncert još je jedna potvrda toga”, rekao je Bandić.
 
“Prošle smo godine na Tomislavcu imali koncert 2Cellos koji je okupio oko 50.000 ljudi, a sutrašnji koncert će sve zapaliti i vjerujem da će biti još više ljudi”, rekao je gradonačelnik uz poziv građanima da se pridruže na Trgu kralja Tomislava i uživaju.
 
Uz zahvalu svima koji su zaslužni za održavanje koncerta, gradonačelnik Bandić je napomenuo da su rijetki ljudi koji imaju takav talent i koji s ljubavlju rade svoj posao. “Iz tog spoja izniknu vrhunski rezultati, a glazba Gorana Bregovića odavno je nadišla ove prostore”, istaknuo je Bandić.