TREŠNJEVAČKI KLINCI: Više od stotinu ih, i to na pet svjetskih jezika, objasnilo zašto vole Hrvatsku

Foto: Press

Više od stotinu djece predškolske i školske dobi sa zagrebačke Trešnjevke, snimanjem informativnih filmova pokazalo je kako doživljavaju svoj život u Lijepoj našoj i zašto vole svoju Domovinu.

Hrvatska se može pohvaliti očuvanom prirodom, nezagađenim okolišem, ugodnom klimom, najčišćim morem, kulturnim sadržajima i iznimnom povijesnom baštinom. Sve su to mališani ovjekovječili u filmskim razglednicama u čak 13 informativnih filmova o Hrvatskoj!

Da bi bili sigurni da će se njihovi filmovi i poruke, kod domaće i strane publike, čuti u javnosti, filmove su snimili na čak pet svjetskih jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i španjolskom.


“Hrvatsku volim zato jer je to moja domovina i tu su moji mama, tata i najbolja baka.
Najljepše mi je kad idemo na more i u trgovinu s igračkama.”

Vito Kuže, 7 godina

“Volim Hrvatsku jer sam se rodio u njoj. Kad pomislim na Hrvatsku, najljepše mi je njezino more, planine i ljubav prema njoj!”

Franko Pavković, 11 godina


Premijera informativnih filmova “Iz Hrvatske, s ljubavlju” mališana s Trešnjevke bit će upriličena 27. svibnja od 10 sati u kinu Europa, Varšavska ulica, Zagreb, uz slobodan ulaz i poziv svima da se odazovu na ovaj veliki događaj za male filmske stvaratelje.

Ovaj hvale vrijedan projekt pokrenula je mr. Tihana Jagić, direktorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih.

“U ovogodišnjem projektu, posvećenom Hrvatskoj, sudjelovalo je stotinu djece, od predškolske dobi do osmog razreda osnovne škole. Filmovi donose bogatu kulturnu i književnu baštinu, prirodne ljepote, poznatu operu i filmsku tradiciju, hrvatske velikane i nepoznato o poznatom u Hrvatskoj. Trinaest filmskih razglednica rezultat su višemjesečnog rada naših učenika i profesorica.”

S vrijednim, marljivim i punim ljubavi prema Domovini mališanima radilo je nekoliko profesorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih, među kojima i Sanja Vukina.

“Tijekom rada na filmskom scenariju s uživanjem sam svjedočila kako djeca upijaju i prihvaćaju svoju hrvatsku baštinu, a nakon snimanja zadovoljno gledam kako su se sada njome naučili ponositi. Moj se filmski projekt sastojao od tri dijela. Prvi film snimili smo o Profesoru Baltazaru. Na taj su način djeca dobila još bolji uvid u tu seriju koja je do danas ostala najuspješnijim projektom Zagrebačke škole crtanog filma. S malo većim đacima odlučili smo prošetati gradom Zagrebom oko skulptura hrvatskih velikana: Ivana Meštrovića, AG Matoša te Nikole Tesle, a u šetnji nam se pridružio i fiktivni Ivan Rakitić. Treći dio projekta radila sam s ozbiljnijim đacima, polaznicima osmih razreda, koji su s oduševljenjem prihvatili ideju o ekranizaciji glavnog zapleta iz prve hrvatske opere Ljubav i zloba.

Ono čime smo kao centar za strane jezike posebno ponosni je to da smo ovim projektom uspjeli objediniti učenje o vlastitoj domovini, govor na stranom jeziku te dodatne vještine koje se ne mogu usvojiti samo unutar zidova učionice. Zato toliko cijenimo naš filmski set.

Ova djeca su odlučila progovoriti o ljepoti svoje domovine na svoj dječji način, te uz pomoć kamera sve sačuvati i za generacije koje dolaze.

“Snimali smo film o Hrvatskoj i njezinim ljepotama i znamenitostima. Hrvatsku volim zato što je Hrvatska moja domovina i zato što je najljepša zemlja na svijetu. Kad pomislim na Hrvatsku najljepši su mi more, Plitvička jezera i Zagreb, glavni grad Hrvatske” – opisala je svoje domoljublje Ana Kelava (9).

I devetogodišnji Josip Moser dobro zna zašto voli Hrvatsku.

“Snimao sam film o putovanjima po otocima Hrvatske i o zanimljivostima Hrvatske.
Hrvatsku volim zato sam tu rođen i zato što mi je tu lijepo živjeti. Kad pomislim na Hrvatsku najljepše čega se sjetim je more, sarma, moji prijatelji i nogomet” – jasan je devetogodišnji filmaš Josip Moser.

Ove godine pripremili smo i posebne dodatke koje ćemo prikazati nakon filma “Iz Hrvatske, s ljubavlju” – dva dvominutna filma s kojima su naši polaznici sudjelovali na prošlogodišnjem međunarodnom natjecanju Say it with Oxford u organizaciji Oxford University Press-a. Jedan od filmova bio je proglašen sveukupnim pobjednikom tog jezično – filmskog natjecanja.

Na taj je način Dictin tim, koji se sastojao od profesorice engleskog jezika Sanje Vukine, kamermana i montažera Marina Čačića te učenika sedmih razreda, dobio pohvalu za tehničku izvedbu filma te za jasno i točno korištenje engleskog jezika sa mnoštvom relevantnih funkcionalnih fraza.