TREĆA POBJEDA U ČETIRI DANA: Na olimpijskim kvalifikacijama Hrvatska s lakoćom svladala Alžir

Foto: Jozo Čabraja / Kolektiff Images

Hrvatska muška rukometna reprezentacija ostvarila je i treću pobjedu na olimpijskim kvalifikacijama u Hannoveru. Nakon Austrije i Njemačke, svladan je Alžir 34:22 tako da je dojam potpun.

Tri nastupa, tri pobjede, osvojeno 1. mjesto i viza za Pariz. Susret protiv Alžira uglavnom je iznijela naša mladost.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 14/29, K. Pilipović 5/11, L. Mihić 8/8, D. Duvnjak -/-, J. Gojun 1/1, I. Karačić 3/4, M. Maraš 1/4, V. Načinović 1/1, F. Vistorop 0/2, N. Grahovac -/-, T. Lučin 4/6, I. Martinović -/-, M. Šipić 4/5, F. Glavaš 9/12, Z. Srna 0/1, L. L. Klarica 3/6, izbornik: Dagur Sigurdsson (ISL)  

ALŽIR: Y. Zemouchi 0/1, K. Ghedbane 10/40, N. Hellal -/-, H. Bounab 1/1, M. Berkous 4/7, H. Daoud 1/4, R. Abrous -/-, N. S. Benhlima 2/4, R. Saker 3/4, A. Boulehsa 0/1, M. Hacene-Djaballah 0/1, R. R. Meddahi -/-, M. H. Sadok 1/6, A. Abdi 8/11, B. Khermouche 0/4, A. Zennadi 2/4, izbornik: Farouk Dehili

Uoči posljednjeg susreta protiv Alžira, hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson odlučio je napraviti četiri zamjene u ekipi. Tako su priliku za predah dobili Matej Mandić, Luka Cindrić, Marin Jelinić i Mario Šoštarić, a u sastavu su se našli Kristian Pilipović, Nikola Grahovac, Tin Lučin i Mateo Maraš.

Naša početna postava bila je u sastavu – Dominik Kuzmanović na vratima, Lovro Mihić i Filip Glavaš na krilima, te Veron Načinović na crti. Na vanjskim pozicijama našli su se Tin Lučin, Igor Karačić i Luka Lovre Klarica. Mijenjali su naši jednog igrača obrana-napad. Na klupu je odlazio Igor Karačić, a u obranu ulazio Jakov Gojun.

Dominik Kuzmanović otvorio je susret s četiri uzastopne obrane. Naši su na drugoj strani realizirali četiri napada i poveli 4:0. Alžirci su na svoj prvi pogodak morali čekati pet minuta i 20 sekundi. Mučili su se predstavnici Afrike. S našom obranom koja je bila brza na nogama, dovoljno agresivna da se čuva isključenja. Na isteku 10. minute, Hrvatska je već imala šest pogodaka viška (9:3).

Ali nisu naši to dugo sačuvali. Dopustili su Alžiru nakon tehničkih pogrešaka da odmah u prvom naletu zabiju tri pogotka za redom pa je na 10:7 naš izbornik morao pozvati minutu predaha. Dogovor je očito bio dobar jer su hrvatski rukometaši odgovorili serijom 3:1 i opet otišli na sigurnu udaljenost.

Alžirci su stalno mijenjali svoje obrane. Malo bi igrali 3-3, pa se povlačili u zonu 6-0, pa onda izašli na 5-1. Pokušavali su ne dopustiti nam da se naviknemo na jednu obranu jer su bili svjesni razlike u individualnoj kvaliteti igrača. A kako su bili dosta nekontrolirani i  agresivni, trebalo je paziti da ne dođe do nekih ozljeda.

Naša klupa rotirala je veliki dio igrača u prvom dijelu. Kako su se neki po prvi put našli u postavi, tako je s približavanjem poluvremena rastao broj tehničkih pogrešaka. Srećom, Alžirci su puno toga promašivali, a i Dominik Kuzmanović je na vratima bio u sjajnom izdanju pa razlika od četiri ili pet pogodaka nije bila ugrožena niti jednog trenutka.

Pet minuta prije predaha strah od ozljede pokazao se opravdan. Nikoli Grahovcu stradala je arkada pa je morao na šivanje. Imali su naši i jednu malu krizu, jer devet minuta nisu zabili pogodak. Na sve to nadovezao je izravni crveni karton Zvonimira Srne pa smo jedva dočekali kraj poluvremena. A ono je završeno rezultatom 15:11. Naši su imali 63, Alžirci 42 posto realizacije. Izvanredni Dominik Kuzmanović skupio je čak 13 obrana u prvom dijelu.

Mirno su naši počeli drugi dio. I već nakon sedam minuta digli svoju prednost na plus šest (19:13). Obrane na obje strane malo su smanjile agresivnost, a napadi su se dosta brzo završavali. Nakon deset minuta igre u drugom dijelu i 14 obrana, Dominik Kuzmanović dobio je zasluženi odmor, a priliku na vratima Kristian Pilipović.

Sredinom drugoga dijela naša prednost podignuta je na sedam razlike (23:16). U želji da to sačuva i eventualno spriječi neko priključivanje suparnika, izbornik je ponovno na teren poslao Igora Karačića čije nam je iskustvo trebalo donijeti mirnoću i kvalitetan protok lopte.

I dobili smo to. Devet minuta prije kraja prednost Hrvatske popela se na devet razlike (29:20). Na to smo uskoro dodali još dva, prvi put povezali čak pet pogodaka za redom i otišli na golemih 11 prednosti. Umor kod Alžiraca bio je sve vidljiviji, pa je shodno tome rastao broj njihovih pogrešaka.

Na kraju je završilo 34:22. Ukupno devet naših igrača našlo se među strijelcima. Najbolji je bio Filip Glavaš s devet pogodaka. Jedan manje dao je Lovro Mihić. Dominik Kuzmanović upisao je 14, a Kristian Pilipović pet obrana. Kod Alžira najbolji Ayyoub Abdi s osam pogodaka.

U susretu prije našega s Alžirom, Njemačka je pobijedila Austriju 34:31 i tako uz našu reprezentaciju osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Ždrijeb skupina rukometnog turnira je 15. travnja 2024. godine.

IHF KVALIFIKACIJA ZA OI: SKUPINA 2, 3. KOLO

HRVATSKA – ALŽIR  34:22

NJEMAČKA – AUSTRIJA 34:31