TRAŽI SE NOVA VINSKA KRALJICA: Kandidatkinje moraju ispunjavati tri važna uvjeta!

Vinska kraljica
Foto: M. Petković

Zagrebačka je županija ovih je dana raspisala natječaj za novu vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2018. godinu. Zainteresirane djevojke koje bi voljele postati nositeljicom ove laskave titule svoje prijave mogu poslati do 13. rujna.

Zagrebačka županija prva županija u Hrvatskoj koja je počela s projektom vinske kraljice i to još 2002. godine, a sve dodatne informacije u vezi s izborom ovogodišnje vinske kraljice nalaze se na web stranici županije.

Titula vinske kraljice može pripasti djevojci između 20 i 28 godina starosti, a mora poticati iz vinogradarsko-vinarske obitelji s područja Zagrebačke županije.

Njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije.

Vinsku će kraljicu izabrati Stručni sud. Pritom će ocjenjivati poznavanje vina i jela Zagrebačke županije te njihovo sljubljivanje, poznavanje vinogradarsko-vinarske tradicije i običaja, opću kulturu i javni nastup.

Dosad su za vinsku kraljicu Zagrebačke županije izabrane Nataša Puhelek Puština, Žana Šterc i Ivana Puhelek iz Svetog Ivana Zeline, Irena Majcenović, Ivana Jambrović, Gabrijela Vrbetić i Iva Braje iz Jastrebarskog, Ivana Rendulić iz Zagreba, Sandra Jerković iz Ivanić-Grada, Kristina Vugrin iz Samobora, Jelena Rožić iz Vrbovca te Helena Čegec-Margetić iz Sv. Ivana Zeline – koja je i aktualna vinska kraljica za 2015. godinu. Helena je titulu kraljice nosila čak dva mandata i priznaje da je to za nju bilo nešto što će pamtiti cijeli život:

“Cijelo iskustvo je predivno. Svi su se prema meni ponašali doslovno kao prema kraljici, srdačno i velikodušno me dočekivali. Stekla sam brojna poznanstva, upoznala krajolik Zagrebačke županije, njezine vinare od kojih sam mnogo naučila o vinu i ono najvažnije – drago mi je što sam sudjelovala u ovom hvalevrijednom projektu županije koji prvenstveno postoji s ciljem promoviranja vinarstva i vinogradarstva, kulture pijenja vina, tradicija i običaji Zagrebačke županije”, otkrila je Helena i pozvala sve djevojke koje žele doživjeti nezaboravno životno iskustvo da se svakako prijave na natječaj.

Od 2012. godine postoji i udruga Vinske kraljice koju vodi Kristina Vugrin, a ona je jedina vinska kraljica koja nema vino već domaće prirodne voćne rakije Hedonica. Ivana Puhelek, pak, doktorirala je na kraljevini Zelini, autohtonoj domaćoj sorti, koja je opstala, između ostalog, zahvaljujući i aktivnostima vinskih kraljica. (M. Petković)

Komentari