TOMAŠEVIĆ SE POHVALIO: Ovo smo uspjeli zahvaljujući oporavku gradskih financija!

Foto: Screenshot

Sve Zagrepčanke i Zagrepčani stariji od 65 godina koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu od danas mogu besplatno koristiti gradski javni prijevoz.  

Ovom odlukom o besplatnom ZET prijevozu za osobe iznad 65 godina obuhvaćeno je oko 160,000 ljudi koji žive  u Zagrebu, što je usporedivo s ukupnim brojem stanovnika grada Splita.

Da se ne bi stvarale gužve, ZET je omogućio prijelazno razdoblje u kojem je besplatno korištenje prijevozne usluge moguće uz predočenje važeće osobne iskaznice. Prijelazno razdoblje vrijedi od 1. lipnja do 30. rujna 2024. godine, a u navedenom razdoblju građani mogu na prodajnim mjestima ZET-a preuzeti besplatni godišnji kupon koji vrijedi 12 mjeseci. 

“Zahvaljujući oporavku gradskih financija, od ove godine u mogućnosti smo omogućiti svim Zagrepčanima i Zagrepčankama starijim od 65 godina besplatan prijevoz ZET-om. Ovom se odlukom pridružujemo nizu europskih gradova poput Lisabona, Madrida, Ljubljane, Praga ili Budimpešte, koji na ovaj način olakšavaju mobilnost starijim osobama i smanjuju im troškove života”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Ovakva je odluka i u skladu sa zelenom orijentacijom ove gradske uprave, kojoj je cilj ojačati javni prijevoz. 

“U mom mandatu je kupljeno 65 novih autobusa, 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, trenutno su u nabavi rabljeni autobusi i ZET vozila za osobe s invaliditetom, a namjeravamo kupiti još 40 novih tramvaja i 100 autobusa na obnovljive izvore energije. Nakon više od 20 godina, na jesen kreće izgradnja nove dionice tramvajske pruge u Sarajevskoj, a zatim i u Heinzelovoj ulici”, dodao je gradonačelnik Tomašević. 

Gradonačelnik Tomašević je podsjetio da je od svibnja ove godine i vožnja sljemenskom žičarom besplatna za sve Zagrepčanke i Zagrepčane.   

Sve detaljne informacije oko ostvarivanja prava na besplatan prijevoz možete vidjeti na ovom linku.

Što građani stariji od 65 godina moraju napraviti da bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz?