Tomašević: “Ovo je nezapamćeno olujno nevrijeme, štete će se utvrđivati tjednima”

Foto: Screenshot Facebook

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su Javnu vatrogasnu postrojbu Zagreb nakon snažnog nevremena koje je pogodilo Zagreb.

“Ovo je nezapamćeno olujno nevrijeme, što se vidi po šteti koja je nastala u Zagrebu. Prema prvim informacijama, dvije osobe su poginule te ovim putem želim izraziti sućut obiteljima poginulih“, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Naglasio je kako su sve hitne i gradske službe na terenu, a pozvao je i pripadnike civilne zaštite da se jave na svoja zbirna mjesta u 19 sati i da pomognu u raščišćavanju terena.

Također, uputio je apel građanima da hitne službe zovu samo u nuždi i ako se radi o životnoj ugrozi, kako ih ne bi dodatno zatrpavali pozivima. Također, zamolio je građane da, ukoliko je moguće, ostanu u domovima i uredima jer je javni prijevoz trenutno u prekidu, a automobilski promet stvara gužve koje otežavaju hitnim službama da obavljaju svoj posao.

“Potrebno je neko vrijeme da se utvrdi ukupna šteta, a svim građanima kojima je nastala šteta zbog ovog nevremena ćemo maksimalno izaći u susret“, naglasio je gradonačelnik, dodavši kako će u pomoći građanima koristiti sredstva gradskog proračuna, različite police osiguranja, ali i kako će tražiti utvrđivanje elementarne nepogode.

Gostujući u Dnevniku HTV-a Tomašević izrazio je sućut obiteljima poginulih građana i rekao kako ovakvo vrijeme ne pamti.

“Šteta je nastala, toliko stabala je iščupano iz zemlje, toliko krovova koji su letjeli s više stambenih zgrada tako da će se štete utvrđivati ne danima nego tjednima, što nam je sada prioritet. Važno je da grad što brže profunkcionira u svakom smislu, a posebice kada govorimo o prometnicama ključnih avenija da hitne službe mogu proći. Gledamo i novu oluju koja nas čeka i kako će ona pogoditi grad”, dodao je.

Gradonačelnik je kazao da ZET radi cijelu noć kako bi javni prijevoz počeo funkcionirati od sutra ujutro.

“Glavne prometnice su već sada raščišćene i dalje će se raščišćavati rano ujutro i cijelu noć. Vodoopskrba i odvodnja bavi se čišćenjem slivnika jer su oni zatrpani s granama i u slučaju novog nevremena imat ćemo problema s poplavama. Čistoća isto tako raščišćava Zrinjevac, stabla koja se i dalje nalaze na ulicama jer je pao veliki broj stabala”, rekao je.

Tomašević je zahvalio svim radnicima gradskih službi i poduzeća, ali i građanima koji volontiraju i saniraju svoje kvartove. Dodao je kako se nada da ovu noć neće doći tako snažno olujno nevrijeme.

“Mi ovakve ekstremne vremenske uvjete možemo očekivati i u budućnosti jer se klima mijenja i Zagreb će se morati tome prilagoditi i što se tiče infrastrukture i što se tiče svih protokola. Ovakvo nešto je nezapamćeno, ali moramo se spremati da se tako nešto može ponoviti i u budućnosti”, kazao je Tomašević.

Gradonačelnik je rekao da je u komunikaciji s Vladom i pregovaraju hoće li ovu oluju proglasiti elementarnom nepogodom ili prirodnom katastrofom.

“Država i Grad će dati doprinos iz proračuna i kroz police osiguranja da se što više štete nadoknadi građanima i da im se pomogne jer je doista ta šteta ogromna”, istaknuo je Tomašević.