Tomašević komentirao poskupljenje vode: “Što je alternativa, da Vodoopskrba i odvodnja ide u stečaj?”

Foto: Screenshot Facebook

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj je redovnoj konferenciji za medije najvećim dijelom govorio o poskupljenju vode za građane Zagreba, javlja televizija N1.

“Otkad smo došli na vlast vidjeli ste da više od godinu dana nije poskupila niti jedna komunalna usluga u Gradu Zagrebu unatoč financijskoj situaciji. Međutim, dalje se to više ne može rješavati kroz uštede i nužna su poskupljenja”, rekao je Tomašević

Što se tiče poskupljenja parkinga, rekao je da se zapravo samo izjednačavaju cijene garaža s nadzemnim parkingom. “Radi se samo o poskupljenju od 5 posto”, dodao je.

Poručio je da će tri četvrtine sredstava od poskupljenja ići u investicije.

“Vodoopskrbna mreža je potpuno neadekvatna. Imamo 3500 km vodoopskrbne mreže. Imamo 2200 km cijevi za odvodnju. Istovremeno, 50 posto curi vode iz vodovodnih cijevi. Od 1. siječnja se mijenja i regulatorni okvir prema kojem će Vodoopskrba i odvodnja, kao i drugi vodovodi u Hrvatskoj, odsad plaćati po količini isporučene vode korisnicima, a ne po količini vode koju zahvaćaju na izvoru. To znači da ovih 50 posto gubitaka pada na trošak VIO-a. To se radi da bi se stimulirala ulaganja u vodoopskrbnu mrežu”, rekao je.

Istaknuo je da će u sljedećih pet godina uložiti 2 milijarde kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje.

“To su 4 nova maksimirska stadiona ili 4 nove žičare. To će biti uloženo kako ne bi dalje pucale i kako ne bi imali gubitke. Da bi se ta sredstva povukla iz EU fondova, mora se sufinancirati s 30 posto. Zato idu poskupljenja”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Upitan kako će se građani nositi s ovim poskupljenjem uz već postojeću inflaciju, Tomašević je odgovorio: “Što je alternativa, da VIO ide u stečaj? Ako rastu ulazni troškovi, moraju i cijene ići gore.”