TJEDAN ŠVEDSKOG FILMA: Bogat program, ulaznice po simboličnoj cijeni

Mlada Sophie Bell
Foto: Press

Tjedan švedskog filma u kinu Tuškanac trajat će od ponedjeljka 23. do utorka 31. siječnja 2017. sa premijerama svaki dan u 19.00 sati.

Ulaz je za članove Hrvatskog Filmskog Saveza besplatan, a za sve ostale iznosi 10 kuna, osim prvi dan kad je ulaz isključivo uz pozivnice.

Ciklus uključuje šest novih švedskih filmova među kojima su nagrađivana drama Gubitnik, o dvadesetrogodišnjoj Šveđanki koja odlazi u Norvešku u potrazi za poslom i završi kao kućna pomoćnica u obiteljskom domu norveške srednje klase; dokumentarni film Astrid koji sadrži neobjavljene snimke, pisma i fotografije o životu Astrid Lindgren, poznate švedske spisateljice, autorice knjiga o Pipi Dugoj Čarapi; glazbena adaptacija stripa Mi smo najbolje koja je osvojila 13 nagrada a govori o dvije trinaestogodišnje pankerice koje osnivaju bend u školi kako bi se suprotstavile zadirkivanju dječaka; igrani film Čudo u Viskanu o dvije obitelji koje žive jedna nasuprot drugoj na obali rijeke i u kojoj su problemi oko nasljedstva doveli do dvadesetogodišnjeg otuđenja; film o ženskom prijateljstvu Mlada Sophie Bell o dvije najbolje prijateljice čiji plan o zajedničkom preseljenju u Berlin propadne i nakon što jedna odseli sama i nestane, druga kreće u potragu za njom; te film fantastike Krug koji priča o tinejdžerkama koje imaju posebne moći i udružuju se kako bi otkrile kakvo zlo se skriva u njihovoj školi.

Švedski filmovi postižu sve veći međunarodni uspjeh i godišnje ih se tridesetak otkupljuje za međunarodno tržište.

Pri podjeli sredstava koje država ulaže u filmsku industriju, vodi se računa da sredstva budu ravnopravno podijeljena među ženama i muškarcima filmskoj industriji, pa su u 2015. oko 36 posto filmova režirale žene.

Filmska industrija u Švedskoj se polako prebacuje na Internet, pa se skoro polovica filmova (49 posto) u Švedskoj gleda se online, a redatelji se sve češće okreću crowdfundingu za prikupljanje sredstava za snimanje.

Najuspješnija švedska glumica 2016. godine bila je Alicia Vikander koja je osvojila Oscara za sporednu žensku ulogu u filmu Dankinja. Švedski filmski umjetnici ukupno su kroz povijest osvojili su 30 nagrada Oscar.

Komentari