Titanic je potonuo zato što se kod izrade štedjelo na materijalu

Na današnji dan 1912. godine dogodila se jedna od najvećih katastrofa prošloga stoljeća – potonuće luksuznog prekooceanskog broda Titanica.

Potonuo je na svom prvom putovanju prema New Yorku nakon što je na Atlantiku udario u santu leda i prepolovio se. Nakon sudara poslao je poziv u pomoć, a prvi brod koji je stigao u pomoć bila je Carpathia. Od 2.223 putnika i članova posade preživjelo ih je samo 706. Poginulo je ili se utopilo 1.517, od čega 1.360 muškaraca i 157 žena i djece.

Na svoje prvo, a pokazat će se i posljednje putovanje, Titanic je krenuo 10. travnja 1912. godine iz engleske luke Southamptona. Ispratilo ga je mnoštvo predstavnika medija, a filmski magazini zabilježili su isplovljavanje najvećeg i, govorilo se, najsigurnijeg putničkog broda svoje ere. Golemi brod dužine 269 i visine 31,7 metara s 11 paluba, snage 46 tisuća KS i tada velike brzine od 23 čvora.

Titanic je potonuo dva sata i 40 minuta nakon udara, no niti nakon otkrivanja njegove olupine 1985. godine nije posve jasno zašto je nepotopiv brod potonuo za tako kratko vrijeme. Prema nedavnom istraživanju, koje je objavljeno u knjizi Zašto je zapravo potonuo Titanic, taj brod ne bi potonuo tako brzo i lako da brodogradilište nije štedjelo na kvaliteti materijala od kojega ga je gradilo, posebice čelika.