Tisuće učenika luduju na Budeku, bilo posla i za Hitnu

Mnoštvo maturanata okupilo se danas na glavnom zagrebačkom trgu kako bi tradicionalno proslavili posljednji dan nastave, odakle su uz techno glazbu iz DJ kamiona krenuli prema jezeru Bundek gdje je za maturante priređen bogat glazbeno-scenski program.

norijada-2013

Na brašnom zabijeljenom podiju Trgu bana Jelačića, plešući, zviždajući, polijevajući se, uz obilje alkohola, maturanti su jasno davali do znanja da je njihovim srednjoškolskim brigama i obavezama zauvijek kraj. Promet je oko podneva na Trgu bio zaustavljen te je prometovanje tramvajskih linija preusmjereno na Glavni kolodvor.

Povorka, kojoj se i ove godine pridružio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u podne je krenula prema novozagrebačkom parku Bundek Praškom, Zrinjevcem, Strossmayerovim i Tomislavovim trgom, Mihanovićevom, Miramarskom, Vukovarskom i dalje preko Mosta slobode. Veselu povorku putem prate i dežurne ekipe liječnika te prometnih policajaca.

U programu koji traje od 13 do 22 sata na glavnoj pozornici na Bundeku nastupat će DJ Em Bee, Iva Ajduković, Martina Vrbos, Ivana Banfić i Nina Badrić. I ove godine maturantima je zabranjeno unošenje alkohola, staklene ambalaže i ostalih opasnih stvari, a maturanti će tamo moći kupiti sendviče, vodu, sokove i pivo točeno u plastičnim čašama.

Na Bundeku dežuraju ekipe Hitne pomoći, vatrogasaca, spasilaca i redara. Već do poslijepodnevnih sati hitna je morala intervenirati 20-ak puta zbog lakših ozljeda i alkohola. Jednoga maturanta su zbog pijanstva prevezli u bolnicu. Većih incidenata ipak nije bilo.

Gradonačelnik Milan Bandić maturantima i sugrađanima je uputio poruku zahvale sljedećeg sadržaja:

Dragi maturanti, drage Zagrepčanke i Zagrepčani,

Današnji dan, velik i nezaboravan za našu mladost koja je zaokružila jedan važan dio životnog puta i pred kojom su novi izazovi, i ove smo godine, jedanaesti put zaredom, počeli tradicionalnom povorkom od središnjeg trga do našeg Bundeka gdje smo za njih organizirali bogat program.

Ako je bilo tko od naših sugrađana danas zbog toga imao poteškoća u prometu, najiskrenije se ispričavam u svoje i u ime 9000 maturanata koji se danas zajedno vesele i koje uskoro očekuju nove životne zadaće.

Zahvaljujem vam dragi sugrađani na pokazanom strpljenju, razumijevanju, ali i toleriranju možda i poneke nepodopštine koja ide uz mladost i ovaj dan. Zahvaljujem svima koji sudjeluju i koji su sudjelovali u organizaciji Dana maturanata i pomogli da sve protiče u najboljem redu. Hvala gradskim tvrtkama i uredima, državnim institucijama i napose, policiji – djelatnicima Policijske uprave zagrebačke.

Dragi maturanti, čestitam vam na uspjehu u školama i želim uspjeh u daljnjem životu, upisu na fakulte, škole, odnosno u traženju posla koji će vam najbolje odgovarati .

Želim da se danas lijepo provedete i da ovaj veliki dan, dan kada ste simbolično ušli u svijet odraslih zauvijek pamtite po dobrom. Dobrom društvu, dobroj zabavi i dostojanstvenoj atmosferi kakvu sam osjetio danas družeći se s vama.