“Teta najte zvati policiju kaj sam fkrala čokoladu! Nemam kaj za jesti doma”

“Teta najte zvati policiju kaj sam fkrala čokoladu! Nemam kaj za jesti doma, a bila sam jako gladna”, rekla je sa suzama u očima devetogodšnjakinja nakon što ju je prodavačica u jednoj trgovini ulovila da krade.

cokolada-630
Ovakvih slučaja, kaže prodavačica, imaju svakodnevno. U današnje vrijeme na kraj lopovima ne staju ni kamere, ni zaštitni alarmni sustavi na ulazima i izlazima. – Događa nam se da ljudi uzmu salamu i do kase je jednostavno pojedu. Drugi pak skidaju zaštitu na proizvodima kako se ne bi uključio alarm prilikom izlaska. U sjećanju mi je ostao jedan slučaj kada je žena pakirani pečeni hamburger stavila u gaće, ali su je nadzorne kamere snimile. Zamislite “neugodnjak” kad sam joj morala reći da izvadi špek iz gaća. Proizvod je na kraju vratila, ali i platila – priča nam.

Na policama često znaju pronaći prazne kutije u kojima su bili parfemi, paste za zube i skupocjene kreme. – Znate kako je danas. Poslodavcu je u interesu da nas radi što manje i ne možemo stalno pratiti kradljivce jer se moramo posvetiti ostalim kupcima, žali se ona. Svaki manjak na inventuru moraju podmiriti iz vlastitog džepa.

Uvijek strahuje kada nekoga mora zamoliti da pokaže ukradenu robu jer lopovi nakon što su otkriveni postaju agresivniji pa počinju s prijetnjama. Među onima koji kradu ima i uglednih mještana za koje kaže kako nisu u teškoj situaciji kao ona djevojčica s početka priče.

– Ja mislim da je to jedna vrsta bolesti. Imaju novce, ali “nisu zadovoljni” ako izađu iz trgovine a da nešto ne ukradu – makar žvakaču. Ima i onih koji zbog svojeg ugleda znaju da ih neće uhvatiti.

– Većina lopova zna zakon. Kaznena prijava za krađu podnosi se automatski nakon krađe u vrijednosti od najmanje dvije tisuće kuna. Ispod tog iznosa tretira se kao tzv. djelo sitne krađe, a mi možemo tužiti privatnom tužbom. I gdje se nama to isplati! Da zbog jedne čokolade imam cijelu proceduru i još k tome troškove.

Sažalila sam se nad tom djevojčicom, ali joj i objasnila da to više ne smije raditi. Ako si gladna, onda mi to reci. Vjerujem da bi mnogi, baš kao i ja, pomogli tom djetetu. Međutim, lopovima koji kradu skupe stvari, nekako bi trebalo stati na kraj – kaže prodavačica.

Izvor: emedjimurje.hr